Nogomet
5

Neymarov turnir održan u Sarajevu, pobjednik ekipa Castilla

Klix.ba
(Foto: Sulejman Omerbašić)
Kvalifikacije za nogometni turnir Neymar Jr's Five održane su u nedjelju u kultnom sarajevskom Metalcu. Više od dvadeset prijavljenih ekipa je igralo na dva terena grupnu fazu takmičenja.

Ekipa pod imenom Dobrinja put do finala je pronašla nakon što je savladala Merci sa visokih 5:0, a istim brojem postignutih pogodaka u drugom polufinalnom susretu Castilla je nadigrala Dronove sa 5:1. Finale je ponudilo neizvjesnu predstavu u kojoj je Castilla nakon velike borbe slavila s minimalnih 1:0 i tako postala pobjednik kvalifikacionog turnira u Sarajevu.

Ekipe su se veoma brzo naviknule na inovativna pravila koje je osmislila zvijezda Barcelone i brazilske reprezentacije - Neymar. Naime, utakmice traju deset minuta i u trenucima kada jedna ekipa postigne pogodak, istovremeno izbacuju protivničkog igrača iz nastavka meča. Mnoge kvalifikacione utakmice su završile i puno prije isteka 10 minuta koliko je predviđeno da traju. Pri rezultatu od 4:0, tim koji gubi je na terenu imao samo jednog igrača, koji se u većini slučajeva predavao meč ili veoma brzo primio peti gol koji je označavao kraj meča.

Nakon Mostara i Sarajeva, naredne bh. kvalifikacije će se održati narednog vikenda u Banjoj Luci i Tuzli. Sve informacije i prijave za predstojeće kvalifikacije se mogu pronaći na www.redbull.ba. Državno finale je zakazano za 22. maj 2016. u Sarajevu.

Vrijedi podsjetiti da su trenutno u toku kvalifikacije širom svijeta, a najbolji iz 35 zemalja će se u julu okupiti na Svjetskom finalu u Neymarovom rodnom gradu Praia Grande u brazilskoj državi Sao Paolo. Pobjedničku ekipu sa svjetskog finala Neymar će ugostiti na utakmici Barcelone na stadionu Camp Nou.