Nogomet
0

Neymar operisao krajnike i nosni septum, sada se mora udebljati

Totalsport
Neymar (Foto: AFP)
Neymar (Foto: AFP)
Prvi radni dan u Barceloni brazilski će nogometaš Neymar imati 29. ovog mjeseca. Do tada se mora dobro odmoriti, fizički se ne zapustiti te početi skupljati kilograme.

Procjena je Barcelonine stručne i medicinsko-nutricionističke službe da 21-godišnji napadač mora u dolazećim mjesecima skupiti tri do pet kilograma tjelesne mase. Debljanjem će se, međutim, naglašenije baviti nakon što stigne u Barcelonu.

Klupska medicinsko-nutricionistička služba će ga najprije evaluirati te mu izraditi poseban dijetni program. Do tada mu je klupski liječnik dr. Daniel Medina savjetovao da jede puno ali zdravo, i to ponajprije tjesteninu.

Medina je posjetio Neymara u Brazilu prošle sedmice te u petak nadgledao operativni zahvat kojim su napadaču uklonjeni krajnici te ispravljena devijacija nosnog septuma. Pritom mu je uručio plan i program priprema do dolaska u Kataloniju za točno tri sedmice.

Do 15. jula po njemu se Neymar mora isključivo odmarati ne čineći praktički ništa u fizičkom smislu. Od 15. ovog mjeseca morat će postupno početi raditi na fizičkom planu. Medina mu je preporučio trčanje po planinama i po plaži, igranje tenisa, vožnju biciklom, golf i plivanje. U prvoj sedmici predviđene su, dakle, samo aerobne vježbe bez rizika od šoka za organizam.

U posljednjoj sedmici uoči puta za Barcelonu Neymar bi trebao preseliti u teretanu, te početi raditi na mišićnoj masi. Barcelonini stručnjaci odredili su mu dvije ciljne skupine mišića: prsnu odnosno nadlaktičnu.

U klubu se, unatoč svemu, nadaju da će Brazilac 29. jula stići u fizički vrlo dobrom stanju.