Premiership
0

Newcastle osvojio bod na Old Traffordu

Totalsport
Detalj s utakmice na Old Traffordu (Foto: AFP)
Detalj s utakmice na Old Traffordu (Foto: AFP)
U engleskom Premiershipu je u subotu odigrana glavnina utakmica 13. kola, a branitelji naslova, igrači Manchester Uniteda, nastavljaju s neuvjerljivim igrama.

Uprkos tome su zadnjih sedmica ipak pobjeđivali, uglavnom s minimalnih 1-0, ove sedmice su odigrali dva remija koja su ih prilično sputala u dva bitna takmičenja. Prvo je Benfica ukrala bod s Old Trafforda (2-2) u utakmici Lige prvaka, a ove je subote i Newcastle izdržao odigravši 1-1. United je tako sada četiri boda ispod vodećeg Cityja, s tim da City može još povećati prednost ukoliko u nedjelju izvuče pozitivan rezultat kod Liverpoola.

Poveo je United protiv Newcastlea u 50. minuti preko Meksikanca Hernandeza (slučajno ga je udarila lopta dok je jedan gostujući odbrambeni igrač pokušavao raščistiti situaciju ispred svog gola), ali je u 64. Ba izjednačio precizno izvevši udarac s bijele tačke. Do kraja meča je trajala invazija domaćih igrača na suparnički gol, no u subotu je fantastičan ispred Newcastleove mreže bio holandski golman Tim Krul koji je obranio nekoliko stopostotnih prilika domaćina. Kada, pak, Krul ne bi uspio odbraniti onda je Young, kao što je bio slučaj u 86. minuti, pogodio stativu. Dao je Hernandez u 92. minuti i pogodak, ali je u tom momentu bio u minimalnom ofsajdu.

Chelsea je napokon pronašao žrvtu. Savladali su na svom stadionu Wolverhampton s 3-0, a sve su obavili u prviih 45 minuta igre. Strijelci su bili Terry, Sturridge i Mata.

Tottenham, pak, nastavlja sa sjajnim rezultatima, pa su pobjedom kod West Bromwicha došli do devete pobjede u zadnjih deset utakmica Premiershipa. Bilo je 3-1 za Tottenham za kojeg nisu nastupili Rafael van der Vaart i Luka Modrić. To nije smetalo Tottenham koji je okrenuo 0-1 u svoju pobjedu 3-1, a gol odluke je postigao Defoe devet minuta prije kraja. Prije toga je Adebayor zabio za Tottenham i to nakon što je promašio jedanaesterac nekoliko sekundi prije toga, a isti je igrač u 90. minuti i zaključio seriju pogodaka na ovoj utakmici.

Bolton je i dalje loš, na 18. je mjestu na tabeli. Izgubio je Bolton kao domaćin od Evertona 2-0, a glavni je krivac bio Wheater koji je već u 19. minuti pocrvenio zbog grubog nasrtaja. Everton je igrača više naplatio tokom drugog dijela.

Premiership, 13. kolo:

Manchester United - Newcastle 1-1 (Hernandez 50 / Ba 64-11m) West Bromwich - Tottenham 1-3 (Mulumbu 10 / Adebayor 26, 90, Defoe 81) Chelsea - Wolverhampton 3-0 (Terry 7, Sturridge 30, Mata 45) Bolton - Everton 0-2 (Fellaini 49, Vellios 78) Norwich - QPR 2-1 (Martin 14, Holt 73 / Young 59) Sunderland - Wigan 1-2 (Larsson 8 / Gomez 44-11m, Santo 90) Stoke - Blackburn 3-1 (Delap 28, Whelan 58, Crouch 72 / Rochina 86) Arsenal - Fulham (kasnije)

Redoslijed: 1. Manchester City 34 (-1), 2. Manchester United 30, 3. Tottenham 28, 4. Newcastle 26, 5. Chelsea 25...