Nogomet
19

Nevjerovatno, ali istinito: Verona pobjedom nad Palermom gubi pet miliona eura

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
U posljednjem kolu Serie A ovog vikenda vodit će se velika borba za opstanak između Palerma i Carpija.

Palermo ima bod više u odnosu na Carpi i pobjedom u posljednjem kolu nad Veronom, koja je ranije ispala, bi obezbijedili opstanak.

Ono što je zanimljivo je da bi Verona pobjedom, uz trijumf Carpija nad Udineseom izgubila čak do pet miliona eura. Da, dobro ste pročitali, a evo i zašto.

Nagradni fond za tri ekipe koje napuste Seriju A iznosi 60 miliona eura. No, novac se ne raspoređuje ravnomjerno.

Naime, ekipa koja je igrala uzastopno u eliti tri ili više sezona dobija 25 miliona eura, za dvije sezone 15, a ekipa koja je provela samo jednu sezonu u Seriji A dobija 10 miliona eura.

Prema trenutnoj tabeli Verona bi dobila 25, a Frosinone i Carpi po 10 miliona eura. Ostatak nagradnog fonda, dakle 15 miliona eura, dodjeljuje se ekipi koja je najduže irgala u Seriji A, ali samo pod uslovom da se odmah nakon sezone ne vrati u elitu. Dakle, ukoliko se Verona ne bi vratila odmah u sezoni 2017/2018 u Seriju A, dobila bi 15 miliona eura bonusa.

Ukoliko umjesto Carpija ispadne Palermo, oni će dobiti 15 miliona za dvije uzastopne serije u Seriji A, te bi se bonus za Veronu smanjio sa 15 na 10 miliona eura.

Iz Verone su najavili da će igrati pošteno i pokušati pobijediti Palermo, no pitanje je da li žele sebi "izbiti iz džepa" pet miliona eura?