Bild
0

Neuer bi Bayern na kraju mogao koštati 33 miliona eura

Totalsport
Manuel Neuer (Foto: AFP)
Manuel Neuer (Foto: AFP)
Ljetos je Manuel Neuer pojačao redove minhenskog Bayerna došavši iz Schalkea navodno za 18 miliona eura. Njemački dnevnik Bild otkriva, međutim, da je ta svota daleko od definitivne.

Ispune li se sve ugovorne klauzule u korist Schalkea, što će također značiti u korist samog golmana i Bayerna, nogometni Bundesligaš iz Gelsenkirchena mogao bi skoro pa udvostručiti početan iznos.

Ukupna vrijednost transfera bi se u optimalnom slučaju, navodi Bild, popela na 33 miliona eura. Pod broj jedan, stvarna vrijednost transfera, kako otkriva najčitaniji njemački dnevni list, iznosi 22 miliona eura, a ne 18 kao što se pretpostavljalo.

Nadalje, ovisno o Neuerovim odnosno Bayernovim uspjesima tokom trajanja četverogodišnjeg ugovora 25-godišnjeg golmana njemačke reprezentacije, Schalke će dobivati dodatne iznose.

Prva važna ugovorna klauzula tako govori da će, u slučaju da Neuer s Bayernom u tom razdoblju osvoji dva naslova prvaka i dva puta izbori polufinale Lige prvaka, Bavarci u Schalkeovu blagajnu doplatiti pet dodatnih miliona eura. Druga, pak, kaže da će Schalke, u slučaju da Neuer s Bayernom osvoji Ligu prvaka i da s Bayernom dođe do tri nacionalnih naslova, dobiti dodatnih 11 miliona eura.

Koliko dobro Neueru ide na golu najtrofejnijega njemačkog nogometnog kluba govori podatak da je čitavih 11 utakmica, ili u zbiru 1018 minuta, bez primljenog gola u službenim utakmicama, čime je srušio rekord klupske legende Olivera Kahna, čija je serija tokom sezone 2002/03 trajala sedam minuta kraće.

Kad je samo Bundesliga u pitanju, Neuer nastavlja fantastičan lov za rekordnim bundesligaškim učinkom ondašnjeg Stuttgartova golmana Tima Hildebranda, koji je tokom sezone 2003/04 svoju mrežu netaknutom očuvao 884 minute.

S 90 minuta netaknute mreže prije dvije sedmice u Hoffenheimu (0-0) Neuer je skočio na četvrto mjesto vječne bundesligaške tabele. Trenutno je 658 minuta bez primljenog pogotka. Pred njim je sada s dvjema odvojenim serijama Oliver Kahn, dok za sustizanje Hildebranda Neuer još treba malo više od 2,5 utakmice bez primljenog gola.