Nogomet
538

Nermin Hodžić će kuhati Zmajevima u Brazilu: Ništa im neće faliti

Piše: N. J.
Nermin Hodžić sa Ronaldom
Nermin Hodžić sa Ronaldom
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Brazilu će imati sve uslove za kvalitetnu pripremu za nastup na Svjetskom prvenstvu.

Iako trening kamp i hotel Casa Grande u Guaruji u kome će biti smješteni reprezentativci BiH imaju sve potrebne prateće sadržaje, u Nogometnom savezu BiH odlučili su da sa Zmajevima u Brazil, po uzoru na svjetske timove, putuje i kuhar, Nermin Hodžić.

Riječ je o predsjedniku Udruženja kuhara BiH i menadžeru restorana Element Illy u Sarajevu, koji je u razgovoru za Klix.ba istakao da ima sasvim dovoljno iskustva da Zmajevima "ništa ne fali u Brazilu".

Hodžić inače ima velikog iskustva, jer je kuhao, između ostalog, i za dvojicu portugalskih predsjednika, Angelinu Jolie i Brada Pitta kada su posjećivali našu zemlju, ali i za reprezentativce Portugala, Francuske, Hrvatske...koji su dolazili u BiH, te nogometaše klubova koji su bili na gostovanjima u BiH.

Ronaldo nije uobražen

Sjeća se kako su Portugalci, koji su dva puta dolazili u Zenicu, sa sobom između ostalog donosili svježi i suhi bakalar, te da je njihova najveća zvijezda Ronaldo na dan utakmice naručivao frapee od jagode, dok su ostali Portugalci uzimali frapee od banane.

"Svi misle da je Ronaldo uobražen, međutim, on je sasvim normalan momak koji nije imao nikakvih posebnih prohtjeva", kaže naš sagovornik.

Kada je riječ o njegovom narednom angažmanu, kuhanju za Zmajeve u Brazilu, Hodžić ističe da je njegov zadatak da se pridržava jelovnika koji je potpisao dr. Reuf Karabeg, a prema kojem Zmajevi trebaju uzimati 5.000 kalorija dnevno.

"Može se jelovnik poslati i u Brazil i tada bi njihov kuhar pravio hranu onako kako je učio u školi i tu ne bi bilo nekih problema. Međutim, puno znači kada kuhar dočeka reprezentativce i kada oni znaju da će biti udovoljeno svim njihovim zahtjevima, te da će jesti hranu koja će imati okus na kakav su navikli", priča Hodžić.

Ističe da Zmajevima u Brazilu, barem što se hrane tiče, ništa neće nedostajati, te da će iskoristiti okupljanje i boravak reprezentacije u Sarajevu, kako bi napravio analizu i upoznao se sa prehrambenim navikama naših nogometaša.

"Mi ćemo u Brazilu ostati najmanje 20 i nešto dana i naravno da meni ne smije biti dosadan i jednoličan. Ponosan sam na svoju ulogu i sa svoje strane ću učiniti sve da Zmajevi budu itekako zadovoljni ishranom, što je vrlo bitna stvar", naveo je Hodžić.

Bez previše začina i masnoće

Ističe kako je jelovnikom predviđen doručak, užina, ručak i večera, s tim da je u pauzi između ručka i večere predviđen odmor uz kafu i kolačiće.

"Nogometaši na dan utakmice obično konzumiraju bijelo meso i tjesteninu, dok inače u njihovoj ishrani mora biti bifteka, ramsteka, teletine..., jer troše energiju na treninzima. Hrana ne smije biti previše začinjena i ljuta, te ne smije imati previše putera i masnoće", navodi između ostalog naš sagovornik.

Na kraju našeg razgovora Hodžić je istakao kako jelovnik naših Zmajeva u Brazilu neće ni po čemu zaostajati za onima koji su na raspolaganju drugim vrhunskim sportistima i reprezentativcima.

Inače, Hodžić je osim u Portugalu, jedno vrijeme boravio i radio u Brazilu, zna portugalski jezik, a to će mu itekako koristiti u novom poslu u Brazilu.