Nogomet
1

Nermin Bašić, strateg Metalleghea: Imamo tim koji je spreman za velike stvari

Piše: Edin Isanović
Liga 12 počinje danas. Jedan od dva nova premijerligaša je NK Metalleghe BSI koji je osnovan 6. augusta 2009. godine u želji da klub nastavi čuvati i njegovati stogodišnju tradiciju nogometa u gradu Jajcu.

Klub se na sportskoj sceni pojavio kada je sport u pomenutom gradu pao na niske grane. Osnivači kluba bili su: Nikola Bilić, Matija Lučić, Nikola Jurinović, Josip Bošković i Jozo Lučić. Predan rad i uspjeh kluba prepoznala je u jesen 2011.godine firma B.S.I. d.o.o. Jajce u vlasništvu italijanske grupacije Metalleghe. Od tog trenutka počinju zlatni dani.

Za kratko vrijeme stigli su do elitnog razreda bh. nogometa. Danas na Bilinom Polju igraju historijsku utakmicu.

Dovedena ciljana pojačanja

Nermin Bašić, prvi šef struke Metalleghea, je najmlađi trener u Ligi 12. Vjeruje kako će u prvoj sezoni biti u gornjem dijelu sezone.

"Doveli smo nekoliko igrača u skladu sa našim skromnim budžetom. Pojačali smo se sa iskusnim igračima, a okosnica ekipe je ostala ista. Igrači koji su došli pokazali su visok nivo profesionalizma. Planski dovodimo igrače i gledamo karakter. Dolaskom novih nogometaša nije narušena hemija u ekipi, što je za mene najvažnije. Imamo tim koji je spreman za velike stvari. Nećemo dovoditi više igrača, nismo pravili preveliku konkurenciju", kazao je Bašić za Klix.ba.

Bašić je stigao u Jajce kada je klub bio u Drugoj ligi Federacije, što je u to vrijeme bio treći nivo takmičenja. Kaže kako je već tada shvatio da klub ima viziju koja se poklapa sa njegovom.

"Tada nismo imali ni kancelariju, a već sada imamo deset trenera, sekretarijat, PR službu. Sve je na jednom visokom nivou. Sretan sam što sam dio tog projekta i što sam dobio priliku da radim samostalno, bez pritiska. To je izuzetno teško u BiH. Zahvaljujemo se ovom prilikom predsjedniku Zoranu Dekiću", dodao je.

Bašić naglašava kako klub treba pomoć lokalne zajednice.

"Sportski dio je dobar, ali imamo velikih problema sa infrastrukturom. Nemamo gdje trenirati. Budućnost je neizvjesna. Možemo napraviti čudo, a isto tako klub se bez pomoći lokalne zajednice može i ugasiti. Moguć je veliki uspon, ali je potrebna pomoć grada. Veliki je hendikep što igramo na travničkoj Piroti, a ne u Jajcu. Ali nisam trener koji kuka. Idemo od utakmice do utakmice. Također, siguran sam kako će nas travnička publika podržati", istakao je naš sagovornik.

Dijaspora pomaže rad kluba

Najmalađi trener u elitnom razredu bh. nogometa tvrdi kako mu je bilo teško raditi kada je stigao u Jajce.

"To je mali grad sa velikom dijasporom. Na početku je bilo teško raditi. Ipak, sada mogu reći da su se ljudi promijenili. Čestitaju na svakom koraku za uspjeh koji je ostvaren. Dakako, zadovoljan sam ako uporedim sa periodom od prije dvije godine. Također, imamo podršku i dijaspore. Mlad smo klub i za sve treba vremena", kaže trener "Kraljeva iz Jajca".

Bašić je zbog povrede mlad okončao karijeru. Kasnije se upoznao sa Miroslavom Ćirom Blaževićem od kojeg je dobio veliku podršku u trenerskoj karijeri.

"Ne želim nikoga kopirati, ali je to moj uzor. Iz Travnika je, bio je treći na svijetu. Izuzetan motivator. Drago mi je što me pozvao u Zagreb i što smo se upoznali. Kada sam bio u dilemi zvao sam ga i tražio savjet. Osim toga, kada sam dolazio u Metalleghe rekao sam da je to treća liga, a on je dodao da se nekada treba krenuti od nule. Poslušao sam ga. Nakon plasmana u Premijer ligu on mi je čestitao. Beskrajno sam mu zahvalan. Danas u Zenici igramo meč koji je za ovaj klub historijski", zaključio je Bašić.