Turska
0

Neredi uoči utakmice u Bursi, više od 100 uhapšenih

Totalsport
(Foto: Reuters)
Turska policija uhapsila je više od 100 navijača zbog navijačkih nereda koji su izbili uoči utakmice 32. prvenstvenog kola između branitelja naslova prvaka Bursaspora i Beşiktaşa.

Turski nogometni savez otkazao je utakmicu, nakon sukoba koji su se dogodili u blizini Atatürk stadiona. Stotine navijača Bursaspora željeli su spriječiti ulazak Beşiktaşovih navijača. Domaći navijači sukobili su se nekoliko sati prije početka dvoboja s policijom, koju su gađali s kamenjem i flašama. Neki su navijači mahali i s palicama za bejzbol. Policija je odgovorila sa suzavcem i vodenim mlaznicama za raspršivanje gužve.

U nasilju je povrijeđeno 25 policajaca i 9 navijača.

Bursaspor i Beşiktaş imaju historiju antagonizma među navijačima i njihovih sukoba još od sezone 2003/04., u kojoj je Bursaspor ispao iz prve lige. Ovoga puta je domaći klub, kao znak dobre volje, dopustio grupi od 400 Beşiktaşovih navijača dolazak na utakmicu. No, pokazalo se da je to bio koban potez.

Turski nogometni savez priopćio je kako će o novom terminu utakmive odlučiti do 12. maja.

Inače, Fenerbahçe i Trabzonspor predvode tabelu turske Superlige, obje ekipe sa po 73 boda. Bursaspor je na trećem mjestu, ali sa čak 18 bodova manje. Beşiktaş je šesti sa 47 bodova.