Nogomet
5

Neočekivana pobjeda: "Otpisana" Kostarika potopila Urugvaj rezultatom 3:1

Klix.ba
(Foto: EPA)
Večerašnji susret Urugvaja i Kostarike otvorio je takmičenje grupe D Svjetskog prvenstva 2014. Iako su mnogi još prije meča otpisali Kostariku, Urugvajci su izuzetno namučili i nisu uspjeli odnijeti željenu pobjedu. "Otpisana" Kostarika pobijedila je rezultatom 3:1.

Pokušao je Urugvaj odmah na početku matirati Kostariku. U 15. minuti Godin je postigao gol, ali je sudija svirao ofsajd. Minutu kasnije Cavani se našao u odličnoj poziciji, uspio je doći do odbijene lopte u petercu, ali je šalje preko gola.

Do gola Urugvajci dolaze u 24. minuti kada je sudija svirao faul jer je Diaz nepropisno držao protivnika. Strijalc s bijele tačke za 1:0 bio je Cavani.

U 27. minuti Kostarika je pokušala uzvratiti. Campbell je lijepo primio pas i šutirao sa 25 metara, ali lopta je otišla desno od gola. Pokušavaju opet u 31. munuti kada Gonzalez šutira s ruba šesnaesterca, ali urugvajska odbrana spriječava napad.

Pred sami kraj prvog poluvremena Urugvaj ozbiljno prijeti. Forlan je šutirao iz šesnaesterca i lopta je zamalo ušla u gol, ali golman to odlično brani.

U drugom poluvremenu Kostarika pojačava napade. U 51. minuti Duarte prima loptu iz centaršuta i puca glavom prema lijevoj stativi, ali urugvajski golman to brani sjajnim refleksom. Uspijeva im u 54. minuti kada Campbell očekuje loptu iz centaršuta u šesnaestercu nepokriven i šalje loptu tačno u sredinu gola. Izjednačili su rezultat na 1:1.

No, rezultat nije dugo ostao isti. Duarte povećava vodstvo Kostarike na 2:1 u 57. minuti. "Otpisana" Kostarika pokazala je da nije za odbaciti.

Pritisak su povećale obje ekipe. Campbell je u 64. minuti šutirao sa 25 metara, ali lopta odlazi preko gola. U 71. Cavani prijeti mreži Kostarike, ali golman krajnjim naporom brani i uspijeva sačuvati mrežu.

U 85. minuti Kostarika povećava vodstvo na 3:1 što je bio i konačni rezultat meča. Strijelac odličnog gola bio je Urenja. Urugvajski golman nije imao nikakve šanse.

Na samom kraju meča, u 94. minuti urugvajski igrač Pereira dobija crveni karton koji je izgubio živce i ružno startao na Campbella.

Utakmica je okončana rezultatom 3:1 za Kostariku.

SP 2014, Grupa D:

Urugvaj - Kostarika 1:3