Nogomet
0

Nemoguće misije u Londonu i Münchenu?

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Prva dva para četvrtfinala nogometne Lige prvaka praktično su odlučena, jer Liverpool i Bayern nikad nisu ostvarili ništa slično pothvatima koji su im potrebni u uzvratima protiv Chelseaja odnosno Barcelone.

Da podsjetimo, Liverpool je u prvom susretu poražen s 1-3 te mu u Londonu treba 3-0 ili 4-2 da prođe dalje; Bayern je u Barceloni poražen s 0-4 i sad cilja na teško ostvarivih pet razlike.

Liverpool se nikad u historiji nije našao u situaciji da kod kuće izgubi prvu utakmicu s dva razlike te da pokuša takav zaostatak nadoknaditi u gostima. Takvi su preokreti u historiji evropskih kupova bili izuzetno rijetki.

Konkretno, domaći poraz od 1-3 preokrenula su samo tri kluba, od kojih jedan tek nakon majstorice.

Prvo je to uspjelo Ajaxu protiv Benfice u četvrtfinalu Kupa prvaka 1968/69. Posrtanje u Amsterdamu ispravio je s istih 3-1 u Lisabonu te je u majstorici svladao Portugalce s 3-0 i kasnije otišao do finala, izgubljenog od Milana.

Prošlo je 28 godina prije nego što je danski Brondby u Kupu UEFA izveo još veću senzaciju i nadoknadio domaćih 1-3 protiv Karlsruhera s nimalo očekivanih 5-0 u gostima.

Napokon, Stuttgart je izveo sličan podvig u istom takmičenju 1998/99 protiv Feyenoorda. Rezultat od 1-3 u Stuttgartu ispravio je s čistih 3-0 u Rotterdamu.

Što se tiče Bayernovih izgleda da na svom terenu dohvati manjak od 0-4 iz prvog susreta u Barceloni, valja biti vrlo jasan: nikad nijedan tim u euro-kupovima nije "okrenuo" ovaj rezultat.

Najbliže je toj senzaciji došao Zürich protiv Ujpest Dozse u Kupu prvaka 1975/76, postigavši u uzvratu 5-1, za gol manje od potrebnog omjera. Donekle je blizu bio i Manchester United 1977/78 protiv Porta, kad je na Old Traffordu pobijedio s 5-2. Bayern je samo dvaput bio u situaciji da hvata 0-4 i oba je puta ostao kratak.

U sezoni 1972/73 u Kupu prvaka to mu nije uspjelo protiv Ajaxa jer je u uzvratu pobijedio samo s 2-1, iako je u sastavu imao pola reprezentacije tada evropskog i budućeg svjetskog prvaka. Pet godina kasnije, još je lošije prošao s njemačkim rivalom Eintrachtom u Kupu UEFA: uz 0-4 u gostima, izgubio je i kod kuće s 1-2.

Neobično zvuči podatak da Bayern nikad nije nadoknadio više od jednog pogotka zaostatka s gostujuće utakmice, iako je odigrao "more" utakmica i osvojio čak šest evropskih pokala. Jedini put kad je uspio izbrisati manjak od dva razlike učinio je to u gostima kod Intera.

Prvu je utakmicu na starom Olimpijskom stadionu izgubio s 0-2, da bi na San Siru slavio s dovoljnih 3-1.