Nogomet
10

Nemanja Bilbija za Klix.ba: Treba mi vremena da se spremim, želim pomoći Zrinjskom da osvoji titulu

Piše: D. B.
Nemanja Bilbija (Foto: EPA)
Nemanja Bilbija (Foto: EPA)
Bh. nogometaš Nemanja Bilbija jedno je od posljednjih pojačanja Zrinjskog za jesenji dio prvenstva. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o prvim utiscima o novoj sredini, očekivanjima, bivšim klubovima i borbi za titulu prvaka BiH.

Bilbija je nakon završetka jesenjeg dijela prvenstva sporazumno raskinuo ugovor sa Splitom, potom je dobio nekoliko ponuda, a na kraju se odlučio za Zrinjski.

"Sa Zrinjskim sam dogovorio saradnju bukvalno za deset minuta, nije bilo nikakvih problema. Prvi put smo u kontakt stupili prije mjesec dana, ali sam želio malo sačekati i razmisliti, jer sam imao i ponude iz inozemstva. Ipak, pred kraj prelaznog roka sam se odlučio za Zrinjski, došao sam da pomognem klubu u ostvarivanju cilja, a to je titula. Dogovorena je saradnja na pola godine uz opciju produženja na još dvije sezone", izjavio je Bilbija.

Problema s prilagođavanjem na novi tim neće biti jer poznaje nekoliko igrača. Cilj mu je da se što prije vrati u formu.

"Marinović ima specifičan rad, ekipa je snažna, a došla su i pojačanja. Nadamo se dobrim rezultatima u drugom dijelu sezone. Ekipa me je prihvatila, imam dosta prijatelja koje znam već dugo. Potrebno mi je petnaestak dana da dostignem formu, jer nije isto raditi sam i s ekipom", rekao je dvadesetpetogodišnji napadač.

Plemići imaju visoke ciljeve.

"Ovdje se ne krije da Zrinjski ide na titulu, ekipa je stvarno dobra, a Evropa je cilj koji je obavezan", kazao je Bilbija.

Ako bude spreman za prvo kolo na proljeće, Nemanja bi mogao zaigrati protiv FK Sarajevo, bivšeg kluba s kojim je osvojio Kup BiH i titulu državnog prvaka.

"Bit će mi neobično igrati protiv Sarajeva, isto kao što je bio slučaj kada sam igrao protiv Borca. Bit će teško, dvije lijepe i trofejne godine sam proveo na Koševu. Međutim, pitanje je i da li ću uopće biti u kombinaciji za prvo kolo", dodao je bivši mladi reprezentativac BiH.

Bordo ekipa se, prema njegovom mišljenju, može boriti za vrh, ali je manje kvalitetna nego ranije.

"Mislim da Sarajevo može završiti u vrhu, jer se klub podigao na poprilično visok nivo. Vjerujem da imaju snage da se do posljednjeg kola bore za Evropu i titulu. Ipak, smatram da je ekipa sada dosta lošija u odnosu na onu u kojoj su igrali pojedini igrači koji su nedavno napustili klub", smatra Bilbija.

Njegov matični klub Borac je u teškoj finansijskoj situaciji, nalazi se na 12. mjestu sa 18 bodova, pa će na proljeće voditi bitku za opstanak.

"Znam kakva je situacija u Borcu, bit će teško osigurati opstanak. Ipak, nadam se da će ekipa uspjeti u tome, navijam za Borac. Banja Luka zaslužuje da ima prvoligaša. Došlo je dosta novih igrača, a puno će zavisiti od početka proljetnog dijela prvenstva", rekao je novi napadač Zrinjskog.

On vjeruje da jesenji prvak Sloboda ima šanse da na kraju osvoji titulu.

"Sloboda je igrala dobro jesenas. Otkako je Husref Musemić preuzeo ekipu, napravljen je veliki napredak. Imao sam sreću da radim s njim pola godine, dobro ga znam. Igrači pod njegovim vodstvom imaju samopouzdanja i nije slučajno što su prvi. Borba za titulu će biti zanimljiva, odlučivat će detalji", završio je Bilbija.