Sušić na konferenciji za medije
0

"Nemamo razloga da igramo defanzivno, idemo na pobjedu"

Sarajevo-x.com
Safet Sušić
Safet Sušić
Na konferenciji za novinare održanoj uoči prijateljskog susreta reprezentacija Meksika i BiH koji će se odigrati u četvrtak u dva sata ujutro po našem vremenu, selektor Safet Sušić je govorio o protivniku, našim igračima, a spomenuo je i kvalifikacionu utakmicu protiv Rumunije.

Sušić je rekao da je, iako se radi o prijateljskoj utakmici, duel sa Meksikom važan ispit za našu reprezentaciju. Prema njegovim riječima, razloga za to je mnogo, a jedan od njih je i činjenica da je Meksiko atraktivna reprezentacija koja je mnogo puta nastupala na završnicama svjetskih prvenstava, kao i na prošlogodišnjem SP u JAR-u.

"Meksičku reprezentaciju izuzetno cijenimo i poštujemo, međutim, smatramo da i mi imamo dobru ekipu, bez obzira na činjenicu da nam nedostaje nekoliko igrača. Očekujem dobru igru i povoljan rezultat za svoju ekipu", rekao je Sušić.

Na pitanje o meksičkim igračima, selektor BiH je rekao da ih poznaje po imenima, naročito one koji igraju u Evropi, te one koji su igrali na SP, čije je utakmice redovno pratio. Osim internacionalaca, Sušić smatra da su i igrači iz meksičke lige kvalitetni i vrijedni pažnje. Selektor je dodao da uprkos respektu, u prijateljskim utakmicama više pažnje poklanja svojoj ekipi.

Kada su ga novinari upitali za igrače koji nedostaju, vjerovatno misleći na mnoštvo njih koji su odsutni opravdano ili neopravdano, Sušić je rekao da mu nedostaju samo dva igrača.

"Nedostaju nam samo dva igrača. To su Begović i Ibričić koji su po meni izostali iz neopravdanih razloga. Oni će vjerovatno biti kažnjeni zbog toga. Džeku sam ja pustio. On je tek promijenio klub, otišao je u Manchester City i treba mu vremena da se adaptira, upozna sa novim saigračima, odigra par utakmica i postigne golove kako bi se u reprezentaciju vratio potpuno spreman za utakmicu sa Rumunijom. U toj važnoj utakmici puno očekujemo od njega" objasnio je selektor bh. tima situaciju i svoje odluke.

Neizbježno pitanje je bilo i zašto je za protivnika izabran baš Meksiko pored nekih drugih reprezentacija.

"Dobili smo ponudu da igramo prijateljski susret sa Meksikom. Dalek je put i putovanje je naporno, ali ne dobijate svaki dan priliku da igrate s reprezentacijom koja je nastupila na SP-u. Konsultovao sam se s igračima jer ova utakmica dolazi u nezgodno vrijeme. Htio sam odigrati tri jake utakmice do susreta s Rumunijom", rekao je Sušić.

Prema njegovim riječima, reprezentacija BiH će utakmicu odigrati onako kako se sprema odigrati i protiv Rumunije. Ta utakmica je, kako kaže Sušić, najvažnija za našu reprezentaciju u ovoj godini. Sa osvojena četiri boda iz dvije utakmice s Rumunima, BiH bi imala dobre šanse za osvajanje drugog mjesta u grupi, smatra selektor.

Što se tiče utakmice s Meksikom, Sušić je rekao sljedeće: "Ako hoćemo da pobijedimo, moramo dati najmanje dva gola. Imamo igrače koji su sposobni svakoj ekipi dati dva gola. Ne znamo čuvati rezultat. Igramo prijateljsku utakmicu, tako da nemamo razloga igrati zatvoreno. Ići ćemo na pobjedu. Nadam se da će jedna lopta više završiti u mreži Meksika", završio je Sušić.