FIFA
0

"Nema promjena u raspodjeli mjesta za SP po kontinentima"

Totalsport
Jerome Valcke
Jerome Valcke
Slabi nastupi evropskih i afričkih reprezentacija na Svjetskom nogometnom prvenstvu otvorili su pitanje moguće promjene broja mjesta koja kontinenti imaju na svjetskim smotrama.

No, medijske špekulacije u subotu je zaustavio glavni sekretar Međunarodne nogometne federacije Jerome Valcke. Potvrdio je kako nikakvih promjena neće biti.

"Uopće nema rasprave o promjeni broja mjesta za kontinente. Svi koji to pričaju nisu u pravu. Također, neće se mijenjati ni ukupan broj ekipa na turniru, ostajemo na broju od 32 reprezentacije", potvrdio je Valcke.

Prema sadašnjoj, a očito i budućoj podjeli, za Evropu je na svjetskim prvenstvima rezervirano 13 mjesta, Afrika ih ima pet (izuzetno šest ove godine zbog domaćinstva Južne Afrike), Azija i Južna Amerika po 4.5, CONCACAF (Sjeverna i Srednja Amerika te Karibi) 3.5 i Oceanija 0.5. Predstavnici Azije i Oceanije, te Južne Amerike i CONCACAF-a međusobno se sudaraju u dodatnim kvalifikacijama.

Od 13 ekipa koliko ih je, dakle, Evropa imala u JAR-u samo ih je šest prošlo u drugi krug, a od šest afričkih reprezentacija, osminu finala je uhvatila samo Gana.

"Sadašnje nam stanje pokazuje da Evropa nije jaka kao u prošlosti. Postoje brojna moguća objašnjenja za to: neke reprezentacije nisu dovoljno promijenile ekipu u odnosu na 2006., a moguće je i da evropski igrači igraju previše utakmica. Iako je istina i da većina igrača iz Brazila i Argentine također igra u Evropi, zapravo iz svih reprezentacija na SP-u", istaknuo je Valcke, dodavši kako je FIFA otvorena za raspravu o tome kako povećati pauzu između kraja klupske sezone i početka budućih svjetskih prvenstava.

"To je nešto o čemu ćemo sigurno razgovarati na sastanku svih reprezentacija i selektora nakon SP-a, kao i na sjednicama nadležnih FIFA-inih komisija".