Nogomet
0

Nema dokaza o kupovini glasova za Svjetsko prvenstvo 2006. godine

Anadolija
Christian Duve (Foto: EPA)
Christian Duve (Foto: EPA)
Nisu pronađeni nikakvi dokazi o kupovini glasova kako bi se dobila organizacija Svjetskog prvenstva u fudbalu 2006. godine, saopšteno je iz Fudbalskog saveza Njemačke (DFB), koji je formirao posebnu komisiju koja se bavila ovim pitanjem i angažovao pravnu firmu.

Međutim, iz pravne firme Freshfields u izvještaju navode da ne mogu sa sigurnošću tvrditi da nije bilo kupovine glasova, jer nisu bili u mogućnosti razgovarati sa svima koji su uključeni u cijeli slučaj. Među takvim osobama je i Sepp Blatter u to vrijeme predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

Izvještaj je naručen nakon što se pojavila informacija da je DFB 2005. godine izvršio tajnu isplatu od 6,7 miliona eura na račun FIFA-e.

Njemački časopis Der Spiegel je tvrdio da se radilo o kupovini glasova, ali su iz DFB-a naveli da je to bilo vraćanje novca koji je posuđen od Roberta Louisa-Dreyfusa, bivšeg prvog čovjeka Adidasa. Međutim, iz ove kompanije koja je dugogodišnji sponzor DFB-a su naveli da nisu obaviješteni o takvoj isplati.

Christian Duve iz firme Freshfields govoreći pred njemačkim medijima u petak rekao je da je plaćanje definitivno obavljeno, ali da nije bilo namijenjeno za ceremoniju otvaranja kao što je navedeno u dokumentu.

U izvještaju je također identifikovano plaćanje od Franza Beckenbauera, predsjednika Organizacionog odbora Mundijala 2006. preko računa u švajcarskoj banci za katarsku građevinsku firmu Kemico. Zanimljivo je što je vlasnik firme Mohamed Bin Hammam, bivši zvaničnik FIFA-e.

Međutim, Duve je dodao da je sve osim izvršene uplate nagađanje, a da je njegova firma imala zadatak da predstavi činjenice, te da neki dokumenti u DFB-u nedostaju.

Iz FIFA-e su saopštili da će pažljivo proučiti izvještaj firme Freshfields i uključiti ga u rezultate svoje istrage.