Nogomet
0

Nema automatskog domaćina SP-a 2018. godine

FENA
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter izjavio je danas da Evropa ne treba da vjeruje da će automatski biti domaćin svjetskog prvenstva 2018. godine, pošto su i druge kontinentalne federacije pokazale da mogu biti uspješni organizatori.

Blatter trenutno boravi u Indoneziji gdje će prisustvovati finalu Kupa Azije. Posljednju utakmicu takmičenja odigrat će Irak i Saudijska Arabija.

Svjetsko prvenstvo organizirano je 2006. u Evropi, 2010. domaćin će biti afrička, a 2014. južnoamerička država, što znači da bi Mundijal 2018. prema ovoj politici trebalo da bude organiziran ili u nekoj od zemalja Sjeverne i Centralne Amerike ili Azije. Evropa, međutim, želi da se takmičenje vrati na kontinent, a jedan od glavnih kandidata je Engleska.

Odluka o domaćinu turnira 2018. godine najvjerovatnije će biti donesena u oktobru ove godine.

"Kada je rotacija u pitanju, sljedeća na redu je Sjeverna Amerika, odnosno CONCACAF, osim ako se obje američke konfederacije ne posmatraju zajedno. Ovo se trenutno proučava i diskusija o tome će biti vrlo zanimljiva", rekao je Blatter.

"Evropa misli da je privilegovana i da treba da organizira svjetsko prvenstvo svaki treći put. Ne postoji, međutim, pisano pravilo koje kaže da bi tako trebalo da bude. I druge federacije su se pokazale kao dobri organizatori", dodao je predsjednik FIFA-e.

Blatter je označio Kinu i Indiju kao dvije azijske zemlje koje mogu da organiziraju svjetsko prvenstvo.