Gabriel Batistuta
0

Nekada nezaustavljivi golgeter danas 'jedva' stoji na nogama

Totalsport
Gabriel Batistuta
Gabriel Batistuta
Legenda Argentine i talijanskog nogometnog kluba Fiorentine, Gabriel Batistuta, otkrio je javnosti da mu je zdravlje toliko narušeno, zbog silnih povreda tokom karijere, da više ni da želi ne može i ne smije igrati nogomet.

Prošloga se ljeta proširila priča u Italiji da bivši igrač Fiorentine, Rome i Intera jedva stoji na nogama, te da je takvo stanje posljedica učestalih povreda koljena koje je argentinski nogometaš imao za vrijeme profesionalne karijere.

Iako je tada to negirao, Batistuta (43) je ove sedmice otkrio da je dio tih priča istinit.

"Bilo je i vremena kada mi je bilo toliko loše da sam jedva hodao. Sada sam puno bolje, ali svejedno ne smijem više nikada igrati nogomet jer jednostavno ne mogu više ni trčati. Mogu, doduše vrlo dobro hodati", rekao je Argentinac za France Football.

Batistuta je proveo 12 godina igrajući u Italiji, a za vrijeme svog boravka primio je niz injekcija koje su mu olakšavale hroničnu bol u koljenima. Argentinac je priznao da je to jedan od razloga zašto danas može biti sretan da još uvijek hoda.

"Injekcije snose dio odgovornosti, ali i ja sam. Uvijek sam igrao i puno se trošio. Prosječno sam po sezoni igrao oko 65 utakmica i u svakoj sam davao sve od sebe. Kada bih se mogao vratiti u prošlost možda bih bio malo pažljiviji, ali opet, možda i ne", rekao je Argentinac te pojasnio:

"Obožavao sam davati golove, čuti urlik publike. Osvojio bih titulu najboljeg nogometaša svijeta da sam igrao za Barcelonu ili Manchester United, ali ja sam želio nastupati samo za Fiorentinu. Želio sam osvojiti prvenstvo s malom ekipom, ispisati historiju", rekao je Argentinac kojem se san o osvajanju naslova s Fiorentinom, za koju je postigao 168 golova, ipak nije ostvario.

Batistuta je trenutno sportski direktor Colona de Santa Fea u Argentini.