29. kolo Premijer lige BiH
0

Neizvjesna bitka za spas

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Premijer liga BiH ulazi u posljednjih 180 minuta ovosezonskog izdanja. Ostale su još dvije nepoznanice. Naime, još uvijek se traži klub koji će se oprostiti od premijerligaškog društva uz Posušje (najugroženiji Orašje i Velež), dok je druga enigma koji će tim otpasti iz utrke za Evropu. U igri su Slavija, Sloboda, Sarajevo i Borac.

Danas je na programu 29. kolo, a bez ikakve dvojbe derbi kolo igra se u Banjaluci gdje se sastaju Borac i Slavija. Domaći nemaju pravo na manje od tri boda, a u tom slučaju bi se poravnali sa timom iz Istočnog Sarajeva i znatno popravili šanse za izlazak na međunarodnu scenu. U prošlom kolu uspješno su apsolvirali gostovanje na Mokrom docu. Njihova forma je u usponu pa je jasno da se nadaju trijumfu. U prilog im ide i činjenica da je Slavija u srijedu igrala prvu finalnu utakmicu Kupa BiH, gdje je poražena od Slobode sa 2-0.

Krajnje je neizvjesna bitka za spas. Veležu na noge stiže Zvijezda. Teško je vjerovati da će izabranici Abdulaha Ibrakovića propustiti šansu da dođu do tri boda koja su im prijeko potrebna. Isto razmišljaju i u timu sa Save. Naime, Orašje u sudaru sa Zrinjskim treba pobjeda koja bi produžila nadu. Timovi koji se bore za goli život nemaju pravo na krivi korak u ovim dvobojima.

Travnik će na Piroti ugostiti Laktaše. „Veziri“ bi novim slavljem prebrinuli sve brige oko svog statusa, pa je za očekivati atake na gostujući gol od prvog minuta. Identična situacija je i na Policama. Ukoliko Leotar savlada Čelik definitvno će biti van zone ispadanja.

Na Koševu gostuje Posušje, koje je već napustilo nekoliko nogometaša. Sarajevo ne bi trebalo imati većih problema na putu do tri boda. Bordo tim je porazom od komšija znatno ugrozio šanse za Evropu (Borac diše za vratom), a duel u posljednjem kolu protiv Slavije, najvjerovatnije će biti presudan. Mada se na Tušnju još uvijek priča o sjajnom izdanju protiv Slavije u prvom finalnom ogledu Kupa BiH, danas ih čeka novi ispit. Euforiju će pokušati iskoristiti Modriča.

Utakmicu za prestiž na Pecari će odigrati Široki Brijeg i Željezničar. Tim sa Grbavice u dobrom raspoloženju otputovao je u Hercegovinu sa nadom da konačno može zabilježiti dobar rezultat van svog travnjaka. S druge strane domići žele trijumfom da se oproste od svojih navijača koje su navikli na međunarodne utakmice. Ipak, ove godine tim koji je u posljednjih nekoliko sezona stalni stanovnik vrha Premijer lige nije se ubacio u konkurenciju za evropsko natjecanje.

Parovi 29. kola:

Borac - Slavija

Velež – Zvijezda

Orašje – Zrinjski

Travnik – Laktaši

Leotar – Čelik

Sarajevo – Posušje

Sloboda – Modriča

Široki Brijeg - Željezničar

Sve utakmice počinju u 17h.