Strateg bez vizije
0

ANALIZA / Neiskusni Varešanović olakšao Borcu put do tri boda

Piše: Edin Isanović
Mirza Varešanović (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Mirza Varešanović (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Nakon poraza Fudbalskog kluba "Sarajeva" od "Borca" (0-1) mnogi navijači bordo tima konstatovali su da je strateg bordo tima zelen za vođenje ove ekipe. Prvi ovosezonski ispit istine ("Borac" po mnogima ima najjaču ekipu) Varešanović nije položio. Banjalučani su se nametnuli kao hrabriji, zreliji, mudriji, te uporni u traženju očekivanog cilja. Uspjeli su i treba im čestitati.

Trener "Sarajeva" dvoboj je otvorio sa petericom igrača u vezi. Vjerovatno je držao kako će viškom igrača u sredini igrališta, posjedom lopte i igrom bez mnogo rizika kontrolirati suparnika i rezultat. Ideja nije prošla. Kao što ne prolazi niti jedna ideja u kojoj nema rizika. Tim sa Koševa nije imao prepoznatljivu igru. Da se razumijemo, porazi su sastavni dio igre, međutim sam pristup bio je na niskom nivou, a to nije prihvatljivo. Igrači koji nose dres koševskog premijerligaša moraju biti sposobni prevesti loptu preko centra, moraju se vraćati u odbranu, moraju pravlino izvestu aut i ne mogu raditi elemnetarne tehničke pogreške. Oni su sve to radili (protiv "Borca"), i to u izobilju, a to je ono što je zasmetalo sarajevskoj publici i zbog čega je nezadovoljna napustila "Hasetov" stadion.

Bez korisnih lopti

Varešanović je na poluvremenu priznao pogrešku. U svlačionici je ostavio Handžića, a formaciju vratio na 4-4-2 sa isturenim Avdićem i Jahovićem. Kada su svi očekivali da će to donijetu promjenu, igrači u bordo majicama su se vratili na početak. U nastavku je stvorena tek jedna izgledna prilika koju nije iskoristio Avdić.

U ekipi nije bilo "fantaziste", igrača zadnjeg pasa. Napadači su čitavu utakmicu bili odsječeni ili su se morali vraćati nazad po loptu. To je svakako dodatno trošilo energiju.

"Fantazista" je trebao biti Faruk Ihtijarević koji je zamijenio indisponiranog Džakmića. No, igrač koji ima viška kilograma nije kreirao preokret, mada je ostavio bolji dojam od kapitena. Kojašević je bio ispod očekivanja.

I kada su svi mislili da prvi šef struke može nešto napraviti, trećom izmjenom pokazao je svoju nezrelost. Naime, na taren je poslao Asmira Suljića, momka koji nesumnjivo ima potencijal, ali nije dorastao utakmicama visokog tempa. Uostalom, to se pokazalo na travnjaku.

Neshvatljivo je i forsiranje Mirka Todorovića na lijevom boku. Njegovi dometi apsolutno nisu za "Sarajevo". Čudesno je kako mu nedostaje koncentracija u ključnim trenucima, kada se lomi utakmica. Prvi je krivac što je Stajić ostao sam pred Hamzićem i zabio loptu u mrežu. Ne samo on, ali svakako u prvom redu to je bila njegova zadaća.

Sjajna podrška navijača i Uprave

Mirza Varešanović kraj utakmice sa Banjalučanima dočekao je sa kiselim osmjehom na licu. Ponovo nije pokazao dozu samokritičnosti, pa je izjavio kako se "Borac" branio, te da su mu se isplatile kontre. Kao da to nije sastavni dio igre.

Svakako treba spomenuti da je pomenuti stručnjak na čudan način naslijedio Mehmeda Janjoša. To ne bi bilo ništa sporno da je Varešanović prije toga imao bar jedan dan trenerskog staža. Ipak, uspio je iz igre eliminisati i Husrefa Musemića, najtrofejnijeg poslijeratnog trenera "Sarajeva".

Smjelo je obećavao plasman na međunarodnu scenu, ali nije uspio, iako je to bio primarni cilj. "Preživio" je i dolazak nove i ambiciozne uprave koja je dovela pojačanja po njegovoj želji. Potom je iz stručnog štaba odstranio Alimira Turkovića. Kako smo uspjeli saznati, to je uradio na jedan nekorektan način.

Učinak u ovoj sezoni (od četiri pobjede i dva poraza) nije zadovoljavajući. Za one koji ne znaju tim sa Koševa je četiri puta igrao na svom travnjaku. Pobjedu u Banovićima poništio je "Borac" na najvećem bh. stadionu. Bodovni saldo je loš ako pogledamo raspored, podršku Uprave kluba i sjajnu podršku navijača.

Sve sugerira da se tim sa Koševa sa Varešanovićem vrti u krug i da pomaka u igri nema. Utakmicu sa "Čelikom" nećemo ni spominjati, "Slaviju" pogotovo.

Da ima više znanja i iskustva, Mirza bi davno vidio limitiranost nekih igrača. Imao bi realniju sliku o Asmiru Suljiću. Nespremnog Muharemovića bi ranije zamijenio protiv "Čelika" i ne bi došlo do povrede. Džakmić ga ne bi prevario lošom formom (mislimo na meč sa "Borcem"), Ihtijareviću bi se davno zahvalio.

Ako se baš jako, jako potrudimo, možemo pronaći i neke pozitivne note. Treba mu čestitati na fizičkoj pripremi ekipe.

U zaključku, Varešanović će morati naći pozitivne stvari u ovom porazu.