Nogomet
7

"Negdje među zvijezdama": Kako su brazilski mediji ispratili stradale članove Chapecoensea

Klix.ba
Foto: Folha de S. Paulo
Foto: Folha de S. Paulo
Brazil i ostatak svijeta dirljivim porukama na društvenim mrežama i naslovnicama medija odali su počast stradalim žrtvama nakon pada aviona koji je prevozio i fudbalski tim Chapecoense na njihovo prvo finale Copa Sudamericane u Kolumbiji. U nesreći je stradala 71 osoba od ukupno 77 koliko ih je bilo u avionu.

Avion je izgubio kontakt sa kontrolom u blizini Medellina nakon što je pilot prijavio kvar. Srušio se u planinskom području. Prvi izvještaji su govorili da je u avionu bila 81 osoba, ali kasnije je objavljeno da se četiri osobe koje su bile na popisu putnika nisu ukrcale na avion.

Od 77 osoba koje su se ukrcale, šest ih je preživjelo nesreću, a među njima su fudbaleri Alan Ruschel, Helio Zemper i Jakson Follman, rezervni golman koji je navodno izgubio nogu. Golman Marcos Padilha je bio živ kada je izvučen ispod olupine aviona, ali je preminuo u bolnici.

Vijest je rastužila cijeli svijet, a posebno fudbalske klubove, trenere, igrače, sve one koji itekako osjećaju kakvi su snovi uništeni.

Naslovnice svjetskih i brazilskih medija su fokusirane na stradale žrtve avionske nesreće, a posebno na stradale fudbalere koji su putovali na finalnu utakmicu Copa Sudamericane.

"Tuga je obučena u zeleno", stoji na naslovnici brazilskog O'Globa. Na fotografiji je dječak sa pognutom glavom izvan stadiona Chapecoensea gdje su se okupili navijači kluba.

Naslovnica brazilske Extre nema naslova, a ističe se samo zelena vrpca ispod koje stoji uvod teksta o tragičnoj nesreći. Novine Folha de S. Paulo imaju naslovnicu sa ključnom informacijom o broju poginulih i preživjelih zajedno sa fotografijom srušenog aviona.

Jedan od najemotivnijih naslova stoji na novinama Correio Braziliense gdje piše: "Negdje među zvijezdama". Na fotografiji je logo kluba Chapecoense koji se nalazi među zvijezdama dok ga posmatraju navijači u dresovima raznih klubova.

Marca iz Madrida stavila je fotografiju oštećenog loga kluba pronađenog u olupinama aviona. "Zauvijek šampioni", naslov je Marce.

Emotivnu karikaturu stavili su iz argentinske redakcije novina Ole, na kojoj su fudbaleri prikazani u raju.