Nogomet
87

Necidovim golom iz penala u 94. minuti Hrvatska i Češka podijelile bodove

Piše: E. B.
Hrvatska i Češka su u drugom kolu grupe D na Evropskom prvenstvu podijelile bodove odigravši 2:2.

Pred početak susreta posebno emotivan je bio kapiten naših susjeda Darijo Srna koji je tokom intoniranja "Lijepe naše" zaplakao.

Prvu priliku na utakmici imala je Hrvatska, kada je u 21. minuti Mandžukić pokušao uposliti Perišića u petercu Čeha, no poslao je prejaku loptu.

U 37. minuti Perišić je bio u velikoj šansi, no njegov št je nogom odbranio Čecj. Ipak, već u narednom napadu Perišić je pogodio. Ušao je sa lijeve strane u kazneni prostor i pogodio suprotni ugao Arsenalovog golmana.

Tri minute prije kraja poluvremena Vida je bio u odličnoj šansi, no šutirao je pored gola.

Na početku drugog poluvremena tempo igre je malo opao, a Hrvati su iskoristili svoju prvu priliku u nastavku susreta. Brozović je u 59. minuti sjajnom loptom izbacio Rakitića u gol šansu, a vezni igrač Barcelone je potkopao preko Čecha za 2:0.

U 66. minuti Mandžukić pokušava iz voleja, no lopta je otišla preko prečke.

Česi su do prvog gola stigli u 76. minuti. Rosicky je centrirao sa desne strane, a Škoda je u skoku nadvisio Čorluku i poslao loptu u Subašićevu mrežu.

Pokušali su Česi stići do izjednačenja do kraja susreta, a navijači Hrvatske su u 86. minuti izazvali prekid susreta u trajanju od pet minuta, što je dekoncentrisalo Čačićeve izabranike, te je u 93. minuti Vida igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a siguran realizator sa bijele tačke bio je Tomaš Necid minutu kasnije za konačnih 2:2.

Hrvatska: Danijel Subašić, Ivan Strinić (Šime Vrsaljko 98'), Darijo Srna, Vedran Ćorluka, Domagoj Vida, Milan Badelj, Luka Modrić (Mateo Kovačić 62'), Ivan Rakitić (Gordon Schildenfeld 97.), Marcelo Brozović, Ivan Perišić, Mario Mandžukić.

Češka: Petr Čech, David Limbersky, Roman Hubnik, Tomaš Sivok, Pavel Kaderabek, Vladimir Darida, Tomaš Rosicky, Jaroslav Plašil (Tomaš Necid 86'), Ladislav Krejči, Jiri Skalak (Josef Šural 67'), David Lafata (Milan Škoda 67').