Amer Osmanagić
0

"Ne znam zašto me selektor Tulić ignoriše"

Razgovarao: Edin Isanović
Amer Osmanagić (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Amer Osmanagić (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
"Naš nogomet zaista plijeni, atraktivan je, lepršav, maštovit, nogomet u kojem se uživa. Spojila se jedna vrlo kvalitetna ekipa, koju sa klupe sjajno predvodi Abdulah Ibraković. Mnogi relevantni nogometni stručnjaci kažu da igramo možda i najljepše u BiH. Apsolutno se slažem sa tom konstatacijom."

Jedan od najboljih igrača Premijer lige BiH je Amer Osmanagić, igrač Veleža. Ovaj nogometaš rođen je 7. marta 1989. godine u Janji kod Bijeljine. Svoju karijeru počeo je pisati u tuzlanskoj Slobodi. Njegovu nadarenost brzo su uočili skauti Partizana, pa je preselio u Beograd. U omladinskoj školi crno-belih proveo je sedam godina, a nosio je i kapitensku traku srbijanskog kluba (igrao zajedno sa aktuelnim napadačem Fiorentine, Stevanom Jovetićem). Za prvi tim odigrao je svega jednu utakmicu. Prije dolaska u Mostar nastupao je za Teloptik i OFK Beograd.

Igra "rođenih" u jesenjem dijelu Premijer lige bazirala se upravo na njemu. Svojim talentom skrenuo je pažnju na sebe, pa se već sada za njegove usloge zanimaju brojni evropski klubovi (spominju se Bayer Leverkusen, Galatasaray, Dinamo Moskva...). Naše tržište, doduše, nije veliko, ali je vrlo blizu evropskim klijentima, pa ne čudi da je svaki izraženiji talent odmah pod prismotrom. Može se reći da je veliko zanimanje za njega posljedica logične i profesionalne evolucije, koja je i temelj njegovog uspjeha.

"Ne opterećujem se previše ponudama. O mojoj karijeri brine menadžer, ja samo razmišljam o terenu. U ovom trenutku ne mogu vam reći ništa konkretno o nastavku karijere. Ugovor sa Veležom vrijedi do kraja ove sezone. Vidjet ćemo šta će se dešavati u narednom periodu", kaže na početku razgovora za Sarajevo-x.com Osmanagić.

Kako ocjenjujete nastupe Veleža u jesenjoj polusezoni?

Vrlo dobrom ocjenom. Naš nogomet zaista plijeni, atraktivan je, lepršav, maštovit, nogomet u kojem se uživa. Spojila se jedna vrlo kvalitetna ekipa, koju sa klupe sjajno predvodi Abdulah Ibraković. Mnogi relevantni nogometni stručnjaci kažu da igramo možda i najljepše u BiH. Apsolutno se slažem sa tom konstatacijom. To smo dokazali u brojnim okršajima. Četvrta pozicija na tabeli može biti iznenađenje samo za one koji nisu upućeni.

Ako ne odete u inostranstvo, da li ostajete u mostarskom timu?

Svakako. Ne bih imao ništa protiv da do kraja odradim svoj ugovor. Proljetni dio ponudit će još petnaest zanimljivih utakmica. Vidjeli ste da je bh. nogometno prvenstvo iz godine u godinu interesantnije. Predviđam iznimno zanimljivo proljeće.

Koliko Velež može u nastavku?

Teško je to odgovoriti. Za nas bi bilo idealno da izborimo izlazak na evropsku scenu. Mislim da to možemo, imamo veliko samopouzdanje.

Možete li prognozirati budućeg prvaka, ko će u maju naredne godine dotaći vrh?

Sve ekipe od Širokog Brijega do Željezničara mogu osvojiti titulu. Odlučit će brojni faktori raspored, povrede, sreća i ono najvažnije, kvalitet. Neke ekipe su startale loše, poput tima sa Koševa i Pecare, ali su se na kraju uključili u borbu za vrh. Dakle, sve je moguće.

Kakav su dojam na Vas ostavili navijači koju su vam pružali podršku u svim dvobojima?

Odličan. Uvijek su bili uz nas. Posebno pamtim gostovanja u Modriči i Banjaluci. Nije lako putovati po nekoliko sati i onda svih 90 minuta navijati. Zaslužuju sve pohvale. Ono najmanje što sam mogao učiniti jeste poklanjanje dresa. Oni su veliki adut aktuelnog Veleža.

Kako Branimiru Tuliću, selektoru U-21 reprezentacije BiH takav igrač itekako treba, logično je bilo slanje poziva na Vašu adresu. Ipak, to se nije desilo. Šta mislite zbog čega?

To morate pitati selektora. Činjenica je da sam uvijek davao maksimum gdje god sam igrao, ali vjerovatno postoji razlog da me se ne kandiduje. Žao mi je što nisam dio nacionalnog tima, ali nije do mene. Ja bih se sa velikim zadovoljstvom stavio na raspolaganje. Profesionalno radim svoj posao. Dok sam bio u Partizanu, imao sam ponudu da igram za reprezentaciju Srbije. Nisam pristao, jer sam rođen u BiH. Velika mi je želja da zaigram za reprezentaciju svoje zemlje i nadam se da će se jednoga dana to i desiti. Ako ne za mladu, onda za seniorsku.