Nogomet
27

Ne potcjenjujte ga: Samo je Wenger rušio Guardioline Barcu i Bayern

Piše: O. T.
Guardiola i Wenger (Foto: EPA)
Guardiola i Wenger (Foto: EPA)
Sinoć je u 3. kolu Lige prvaka Arsenal na svom Emiratesu 2:0 savladao Bayern iz Minhena i vratio se u borbu za osminu finala.

Arsenal je katastrofalno otvorio evropsku sezonu. Bez bodova nakon dva kola ostavili su ga Dinamo Zagreb i Olympiacos, pa je pred Topnicima bio imperativ pobjede u barem jednom meču protiv Bayern Minhena.

Tim iz Londona već je u prvom meču protiv Bayerna u grupnoj fazi uspio upisati tri boda, a prvi gol nakon greške Manuela Neuera postigao je Olivier Giroud. Pobjedu je ovjerio Mesut Ozil. Sada je Arsenal treći u gurpi F i ima tri boda, koliko ima i Dinamo Zagreb. Na prvom i drugom mjestu su Bayern i Olympiacos sa po šest bodova.

Sinoćnja pobjeda Arsenala nad Bayernom donijela je i zanimljiv rekord Arsenu Wengeru. Naime, u posljednjim godinama toliko osporavani Francuz sada je jedini trener koji je pobijedio Guardioline Barcelonu i Bayern.

Ova dva trenera su se do sada susreli u sedam mečeva i svih sedam je bilo u Ligi prvaka. Pep je slavio tri puta, Wenger dva puta, dok su dva puta odigrali neriješeno.

Guardiola je slavio dva puta kao trener Barcelone i jednom kao trener Bayerna, a Wenger je Pepovu Barcu savladao u sezoni 2010/11. na Emiratesu 2:1 u okviru osmine finala Lige prvaka. Ipak, Pep je u uzvratu slavio na Nou Campu 3:1 i Blaugrana je prošla dalje.