Jasmin Baković
0

"Ne mogu potvrditi deblokadu računa N/FS BiH"

Sarajevo-x.com
Iako su pojedini mediji danas objavili kako je račun N/FS BiH danas odblokiran, Sarajevo-x.com potvrdu ili demant ove informacije nije mogao dobiti u samom Savezu. Naime, v.d generalnog sekretara Saveza Jasmin Baković je za naš portal izjavio kako još uvijek nema konkretnih informacija iz Porezne uprave FBiH.

"U ovom trenutku ne mogu potvrditi da je naš račun deblokiran. Izvršili smo sve neophodne aktivnosti u cilju deblokade i nadamo se da će uskoro biti ukinuta, jer nas u narednom periodu očekuje niz značajnih obaveza, što se posebno odnosi na reprezentativne nastupe", kazao je Jasmin Baković u izjavi za Sarajevo-x.com.

Podsjetimo da je Porezna uprave Federacije BiH raskinula Sporazum o plaćanju duga na rate s Nogometnim savezom BiH krajem prošle godine, s obzirom da Savez nije izvršavao svoje obaveze i uplaćivao rate.

Nogometni savez BiH je do 25. decembra 2009. po zaključenom sporazumu trebao izmiriti iznos od 805.652,86 KM (14 rata duga).

"Nakon poduzetih mjera Porezne uprave FBiH, na pismeni zahtjev poreznog obveznika, u Poreznoj upravi FBiH je 30. decembra 2009. održan sastanak na kojem je predstavnicima Nogometnog saveza BiH potvrđeno da je zbog neblagovremenog plaćanja duga sporazum raskinut, da je račun blokiran te da se postupak prinudne naplate duga nastavlja u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i Pravilnikom o procedurama prinudne naplate", saopćeno je iz Porezne uprave FBiH krajem 2009.

  1. januara N/FS BiH je izmirio obaveze prema Poreskoj upravi FBiH, čime su bili stvoreni uslovi za deblokadu računa.

"Iz administracije N/FS BiH sam obaviješten da su izmirene sve obaveze zaključno sa 31. decembrom 2009. godine. Takođe, uplaćena je i rata za januar i sada, u skladu sa zakonskom regulativom, očekujemo da će račun biti deblokiran u narednih dva do tri dana", izjavio je Iljo Dominković, potpredsjednik N/FS BiH, za Nezavisne novine krajem prošlog mjeseca.

Sada se čeka zvanično obavještenje Federalne porezne uprave i deblokada računa krovne kuće bh. fudbala.