Nogomet
17

Navijači Željezničara ne zaboravljaju legendu Josipa Bukala

Piše: E. I.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Na utakmici 8. kola Premijer lige između Željezničara i Krupe, gdje su domaći slavili 2:1, najvatreniji navijači tima sa Grbavice na južnoj tribini podigli su parolu "Odanost i čast simbol su njegovog imena, a ljubav prema klubu primjer za sva vremena. Njegove riječi neka su vam uvijek u glavi, igrajte srcem sarajevski Plavi – Josip Bukal (1945-2016)".

Na taj način popularni Manijaci sjetili su se nedavno preminulog Josipa Bukala.

Bivši nogometaš tima sa Grbavice rođen je u Okešincu kod Ivanić-Grada, a nogometom se počeo baviti u sarajevskom Željezničaru. Prošao je omladinsku školu, a potom debitovao za prvi tim u sezoni 1963/1964. Bukal je klupski rekorder, na ukupno 464 utakmica je za Željezničar postigao 127 golova. Kao izuzetno uspješan strijelac sa vrlo snažnim udarcem, u omladinskoj ekipi Željezničara postizao je po 50 golova u sezoni. Za prvi tim debitovao je 1963. godine protiv Vojvodine (0:1), a sa 14 postignutih golova bio je najbolji strijelac Željezničara u sezoni 1971/72., kada je osvojena titula prvaka Jugoslavije.

Nakon deset godina provedenih u Željezničaru, Bukal je 1973. godine potpisao za belgijski Standard Liege, gdje je u periodu od tri godine odigrao 60 utakmica i postigao 34 gola.

Potom se Bukal vratio u Željezničar te je nakon odigrane 21 utakmice i postignutih pet golova okončao karijeru 1978. godine. Odlična statistika ga je postavila na drugo mjesto vječite liste strijelaca FK Željezničar.

Sahrana Josipa Bukala obavljena je prije osam dana na groblju u Donjim Miljevićima.