Grozna skandiranja s tribina
34

VIDEO / Navijači West Hama veličali Hitlera i provocirali navijače Spursa

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U nedjeljnom londonskom derbiju 13. kola engleskog nogometnog prvenstva između Tottenhama i West Hama na White Hart Laneu s tribina su se čule pjesme zaista groznog sadržaja.

Pobjedu 3-1 koju su ostvarili domaći Spursi u potpunosti su zasjenili gostujući navijači koje su domaće provocirali zbog incidenta koji se nekim njihovim pripadnicima dogodio prošle sedmice u Rimu na gostovanju kod Lazija u Evropskoj ligi.

Tada su, podsjećamo, Lazijeve maskirane pristaše napale Tottenhamove navijače u centru Rima, desetericu pretukli, a jednog izboli nožem u glavu i prepone, tako da je na kraju završio u bolnici na hitnoj operaciji.

Stotine navijača Čekićara veličale su napad navijača rimskog kluba pjevajući "Viva Lazio". Ipak, najneukusnija su se skandiranja mogla čuti pred kraj susreta kada su na pjesmu Tottenhamovih navijača: "Možemo li igrati s vama svake sedmice", West Hamovi uzvratili: "Možemo li vas izbosti svake sedmice".

Potom su uslijedila i antisemitska skandiranja, kao i veličanje Adolfa Hitlera.

U svakom slučaju očekuje se istraga Engleskog nogometnog saveza (FA) nakon što na uvid stignu izvještaji glavnog suca Andrea Marinera i četvrtog suca Marka Clatteburga.

"Ne čujem što navijači kažu ili rade jer sam koncentriran na utakmicu. Naravno da tako nešto ne bi smjeli raditi, ali to je moja najmanja briga u ovom trenutku", rekao je menadžer Čekićara Sam Allardyce.

Upitan za komentar skandiranja Hitlerovog imena, Allardyce je rekao:

"Ako nisam čuo, onda ne mogu osuđivati."