Nogomet
84

Navijači Velsa na utakmicu dolaze automobilom kako bi ponijeli donacije ugroženoj djeci

Klix.ba
Hartley i njegov sin u palestinskom selu Urif, 2015. godina (Foto: walesonline.co.uk)
Za mnoge navijače Velsa put u BiH u okviru kvalifikacija za Euro 2016. bit će samo put u kojem će vidjeti novu zemlju i posjetiti kafiće, no jedna grupa navijača ima potpuno drugačiji plan.

Za Tima Hartleyja i njegovu grupu volontera iz organizacije Gol!, utakmica u BiH 10. oktobra ima potpuno drugačije značenje. Putovat će automobilom više od 2.400 kilometara i cijelim putem nosit će donacije kojima će pomoći ugroženim porodicama.

Grupa navijača krenula je na dugi put danas i nadaju se da će za osam dana stići u Zenicu kako bi gledali utakmicu na Bilinom Polju. Planiraju se zaustaviti u njemačkom Koblenzu gdje će posjetiti Centar za djecu bez doma Jugendhilfe Heidehaus, te u Sarajevu gdje će posjetiti Dječiji dom Bjelave. Djeci će donirati odjeću, sportsku opremu i kozmetiku, te će s njima odigrati utakmice. Također, žele razgovarati s djecom kako bi čuli njihove priče.

"Pitamo svaku grupu navijača šta žele uraditi prije nego napuste Vels i obično svi daju donacije u vrijednosti od oko 500 eura. Djeca vole vidjeti nove ljude i uvijek su zahvalna na donacijama", rekao je Hartley iz Gol!-a.

Nakon utakmice grupa odlazi u Beograd gdje će donirati automobil dobrotvornim radnicima sa mladim ljudima na Kosovu, a potom će se vratiti avionom u Vels.

Organizaciju su pokrenuli navijači 2002. godine. Rade na utakmicama, poklanjaju karte, odjeću i sportsku opremu socijalno ugroženoj djeci, a djeluju u više od 30 zemalja. Iako većinu svojih donacija dostavljaju avionima, ovo je treći put da će to učiniti putujući cestom.

Cilj ovih navijača je da naprave nešto drugačije i daju nešto zauzvrat zajednicama zemalja koje su posjetili. Prvi put su putovali automobilom u Baku, glavni grad Azerbejdžana, te prešli više od 4.800 kilometara. Putovali su automobilom i u Skoplje prije dvije godine kada je Vels izgubio od Makedonije 2:1 i završio svoj san o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014.

"Pratimo Vels godinama i uvijek nas dočekaju srdačno u zemljama širom Evrope, a isto je bilo i u Armeniji, Latviji i Islandu. Ovo je mali način da im kažemo hvala vam i podignemo ugled navijača Velsa koji putuju hiljadama kilometara da podrže svoju reprezentaciju", dodao je Hartley.