Nogomet
103

Navijači traže promjene: Bordo timu nedostaje discipline, želje i htijenja

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
FK Sarajevo, aktuelni prvak BiH u nogometu, niti nakon 14 godina nije uspio osvojiti kompletan plijen na Bilinom Polju. Dakako, remi protiv Čelika u Zenici (završilo 1:1) nije neuspjeh. Premda je rezultat u posljednjim trenucima meča mogao pomaziti goste kada je Stepanov pogodio prečku.

Ipak, statistika pokazuje da je Sarajevo u rezultatskoj krizi. U dosadašnjih pet kola od mogućih 15, tim sa Koševa osvojio je skromnih 7 bodova. Manje od 50 posto. No, ono što najviše zabrinjava navijače tima sa Koševe jeste bezidejna igra. U svih pet mečeva odbrana je primila pogodak, a u Zenici bi ih sigurno bilo još da na golu nije stajao sjajni Matej Delač. Premalo je napravljeno u Evropi (upisana dva poraza od Lecha bez ispaljenog metka) i prvenstvu da bi se navijači bilo čemu ozbiljnijem nadali u ovoj sezoni.

Loši centaršutevi i bezopasni korneri

Da li je ovo limit aktuelne ekipe? Sigurno je da nije. Po mišljenju mnogih relevantnih nogometnih stručnjaka Sarajevo ima najbolju ekipu u državi. No, ono što "upada u oko" jeste nedostatak pozitivne vibracije htijenja i želje. Nedostaje ta kreativna crta. Tim sa Koševa igra šablonski. Stoga suparnicima nije bilo teško postaviti igru protiv aktuelnih prvaka.

U okršaju sa Čelikom Uščuplić je pred kraj meča u napad gurnuo sve raspoložive snage. Postavio je ofanzivno i Almira Bekića koji je zamijenio Puzigaću. Osim Benke sa ofanzivnim zadacima bili su Okić, Velkoski i Duljević.

Međutim, ekipa je imala napadače do kojih lopta nije dolazila, jer je sredina potpuno zakazala. Kada bi se igra preselila na krila, onda je do izražaja dolazio segment koji mjesecima muči bekove i krila - loši centaršutevi. Nevjerovatno je da igrači u bordo majicama ne mogu uspješno centrirati loptu sa bokova. Postavlja se pitanje - šta rade na treninzima? Šta su radili na pripremama?

Drugo, tim sa Koševa je potpuno bezopasan iz prekida, naročito kornera. Teško se sjetiti kada su posljednji put postigli pogodak nakon ubačaja iz ugla. Vrijeme prolazi, a posljedice su vidljive. Brojke su nemilosrdne. Sedam odigranih utakmica (sa evropskim), dvije pobjede, četiri poraza i jedan remi. I u dobivenim utakmicama kolektiv je izbacio nekog heroja koji bi potezom riješio utakmicu. No, ne može se svake godine proći na inspiraciju nekog pojedinca koji pogotkom pokreće ekipu.

Nema pomaka u igri

Dosta je igrača iz prošle sezone ostalo u startnoj postavi. Sve je napravljeno na istim temeljima, koncepcijski i kadrovski malo toga se promijenilo. Novi igrači dolazili su u skladu s mogućnostima. Uglavnom su to prinove, čast izuzecima sa statusom pojačanja. Bilo je pogrešaka, loših procjena i promašaja. Mnogo toga može se prigovoriti prvom šefu struke i kompletnom stručnom štabu (koji nije adekvatan igračkom kadru). Ne vidi se pomak u igri, ne vidi se novi rukopis i formacijske promjene. A ono što je možda najviše vidljivo jeste da nema discipline u igri. Sarajevo djeluje nekompaktno, nema hemije. Neshvatljivo je da ekipa nema formaciju za razbijanje bunkera, a svi klubovi protiv tima sa Koševa igraju zatvoreno.

Za uspjeh na terenu važan je karakter igrača. Kada je pozitivan, kada igrači žele biti dio kolektiva, onda to daje rezultat. Svaki pojedinac mora se prilagoditi zahtjevima ostalih saigrača, odnosno kompletne ekipe. Za vrhunski rezultat treba se igrati vrhunska odbrana, treba se imati najmanje četiri nogometaša koja su to u stanju. No, Bordo tim ima problema sa bekovima. To je očigledno. Puzigaća nije ni blizu prošlosezonske forme, dok je Hebibović nesiguran. Također, postavlja se pitanje kako niti jedan bek ne može da se uklopi u igru, a doveden je na Koševa sa reputacijom dobrog igrača.

Nonšalantan pristup utakmicama

Bez ikakave sumnje, Bordo timu su potrebne promjene. Ovoj ekipi treba red, disciplina, individualna rješenja i podređenost kolektivu. Jednom riječju - treba čvrsta ruka. Tim iz Titove 38/b organizacijski je posložen kao apoteka. Međutim, iskoraka nema. Početak svake sezone donosi bolna prizemljenja. A Uprava kluba je već ranije trebala biti mnogo hrabrija i odlučnija u donošenju nekih važnih klupskih odluka. Greške nisu ispravljene na vrijeme pa sve dolazi na naplatu.

Svakako, sagledavajući općenito FK Sarajevo je pozitivna priča regiona i ide u pravom smjeru. Ipak, igre na terenu su najvažnije. Bordo tim se, i pored finansijskog ulaganja, utopio u prosječnost BHT Premijer lige.

A šta o igri misle navijači najbolje oslikava komentar jednog od njih: "S obzirom na ekipu i ulaganja govorilo se da će se Sarajevo prošetati ligom. Ovi naši igrači to bukvalno shvatili i baš šetaju".