Dino Selimović za Klix.ba
0

Navijači su najavili dolazak iz svih dijelova BiH, svi žele pomoći klubu

Piše: Edin Isanović
Dino Selimović
Dino Selimović
Dino Selimović, direktor FK Sarajevo, je za Klix.ba govorio o predstojećoj utakmici Bordo tima, u okviru 2. pretkola Evropske lige, protiv bugarskog Levskog. Za naš je portal govorio o pripremama za utakmicu koju je UEFA okarakterisala utakmicom visokog rizika.

U ponedjeljak je održan sastanak na visokom nivou na kojem se razgovaralo o dešavanjima u Sofiji i svemu što se događalo nakon te utakmice.

"Sastanku su prisustvovali načelnik PU Centar Fahrudin Halać i njegovi saradnici. U ime FK Sarajevo tu su bili komesar za sigurnost Sejfo Šehović, oficir za vezu i generalni sekretar Mirza Kurtović, ja kao direktor i Mustafa Krasnić u ime agencije Securitas, koja je partner Bordo tima. Upoznali smo ih o svim dešavanjima u Sofiji, ali i prepucavanjima putem interneta, koja su dosta isprovocirala, kako naše navijače, tako i građane", kaže Selimović.

Zbog zapadne tribine na velikom gubitku

Direktor tima sa Koševa je dodao da je Levski učinio sve da se delegacija FK Sarajevo, pa i navijači, osjećaju dobro i sigurno u glavnom bugarskom gradu.

"Sa te strane i mi ćemo učiniti maksimalne napore kako bismo uzvratili to gostoprimstvo. Ono što je evidentan problem jeste to što mi ne možemo garantovati sigurnost nekim navijačima Levskog, koji su ultradesničari. Oni pozivaju na mržnju. Ne možemo garantovati sigurnost, jer nisu izloženi opasnosti samo od naših navijača, nego i građana širom BiH. Izazvali su gnjev svojim plakatima".

Obrazložio je da su ulaznice puštene u prodaju, nešto više od 11 hiljada po cijeni od 7 KM za sjever i 12 KM za istok i jug (koji je namijenjen isključivo za gostujuće tifoze).

Selimović je dodao kako je prvobitno bilo zamišljeno da se dio južne tribine dodijeli gostima, a ostatak navijačima koji bi stigli da bodre Sarajevo, ali se odustalo od toga.

"Na pomenutom sastanku je zaključeno da bi to bilo izuzetno rizično i da kompletna južna tribina treba pripasti gostima", rekao je direktor FK Sarajevo i napomenuo kako zapadna tribina najvećeg bh. stadiona nije prošla inspekciju UEFA-e.

"Žalosna je stvar da već drugu godinu zaredom FK Sarajevo, ali i FK Željezničar nisu u mogućnosti da koriste tu tribinu. Neshvatljivo je da je problem postaviti stolice sa naslonima. To treba da služi na sramotu svim ljudima koji su odgovorni. Najveći stadion u državi, najveće olimpijsko zdanje, nacionalni spomenik, bukvalno propada", kazao je on. Velika pomoć Ambasade BiH u Sofiji

Potom je istakao kako je Sarajevo zbog zatvaranja ove tribine izgubilo, samo za utakmicu sa Levskim, između 50 i 60 hiljada KM.

"Toliko je izgubio i Željezničar, a ako računamo i prošlu godinu, ukupno smo, zajedno sa Željom, izgubili više od 200 hiljada KM. Za taj novac bi se mogle postaviti stolice i napraviti sanitarije. Generalno je suvišno pričati o nebrizi države o sportskim kolektivima. Njihova pomoć u procesu stvaranja rezultata je definitivno izostala. Jedino se možemo osloniti na naše navijače i ovom prilikom ističem da dugujemo veliku zahvalnost za sve što rade za klub proteklih godina".

Selimović je naglasio kako je Ambasada BiH u Sofiji mnogo pomogla FK Sarajevo, posebno nakon što su uhapšena četiri navijača.

"I prije nego što je organizovan put u Bugarsku, najavili smo se, dobili smo kontakt podatke od ambasadora Jusufa Pušine, koji nas je obavijestio da nam je za sve na raspolaganju sekretar Saša Kragulj. Zaista, moram reći da je čovjek bio i više nego na raspolaganju. Posjetio je zajedno sa mnom naše pristalice, koji su bili na periferiji Sofije na dan utakmice. Nakon što su četverica privedena, pomagao nam je. Vjerujem da su mu svi zahvalni".

Direktor Bordo tima napominje kako je ekipa trebala okršaj sa Levskim dočekati u karantinu na Bjelašnici, ali se odustalo i od toga.

"Vremenska prognoza je to poremetila. Bilo bi bespotrebno trošiti novac, a da pada kiša ili puše vjetar. Naši momci će trenirati u utorak i srijedu. Nakon toga, otići će u karantin, gdje će biti do početka meča".

Dolaze navijači iz Konjica, Maglaja, Živinica...

Selimović je apelovao da se strasti smire i da se ne reaguje na primitivne i prizemne provokacije dijela navijača Levskog.

"Radi se i o velikom klubu koji trebamo dostojanstveno ugostiti. Trebamo pokazati maksimalnu dozu samokontrole. Sve ono što se desi na stadionu direktno će biti usmjereno protiv FK Sarajevo. Molim sve naše navijače, ali i sve druge koji će doći, da se suzdrže od bilo kakvih provokacija. Igračima nisu potrebne nemile scene na tribinama, trebaju se fokusirati na igru. Bit će teško, ali vjerujem da uz volju, želju i Božiju pomoć možemo proći".

Na kraju je Selimović dodao kako je krenula kampanja za prodaju godišnjih ulaznica za novu sezonu sa motom: "Do zadnjeg dana života mog samo Sarajevo".

"Interes za sezonske ulaznice je izvanredan. Očekujem da se to i nastavi. Naše pristalice iz cijele BiH dolaze da nam pruže podršku u okršaju sa Levskim. Najavili su se iz Goražda, Maglaja, Konjica, Živinica... Vrlo je moguće da nestane ulaznica i svi trebaju što prije osigurati svoj primjerak. Trebaju ranije doći na stadion kako bi izbjegli gužve", zaključio je Selimović.