Na utakmici Srbija-Škotska
4

Navijači fotoreportere gađali ledenicama

SRNA
Fotoasocijacija Vojvodine (FAV) najoštrije je osudila primitivno ponašanje jednog dijela navijača na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Škotske, koji su tokom tog meča ledenicama i grudvama gađali fotoreportere na atletskoj stazi stadiona Karađorđe u Novom Sadu.

"Mnoštvo grudvi i ledenica završilo je na glavama i drugim dijelovima tijela fotoreportera, kao i na skupocjenoj fotografskoj tehnici. Riječ je o gotovo nezabilježenom primitivnom ponašanju dijela navijača na jednoj međunarodnoj fudbalskoj utakmici", navodi se u saopštenju FAV-a.

Ova asocijacija ističe da Fudbalski savez Srbije (FSS), kao organizator meča, nije adekvatno reagovao i nije zaštitio akreditovane fotoreportere.

"Ne samo da FSS nije zaštitio fotoreportere od napada navijača, nego su se trudili da im na meču što više otežaju posao. Tako su fotoreporteri na jednom dijelu stadiona preuzimali akreditacije, na drugom markere, na trećem su ulazili, a na četvrtom izlazili sa stadiona", navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije ističu da fotografije sa utakmice nije bilo moguće poslati, jer bežični internet gotovo da nije radio.

"Bežični internet, koji je obavezan po svim međunarodnim fudbalskim pravilnicima, gotovo da nije radio tokom utakmice. Fotografije je bilo nemoguće poslati, pa su fotoreporteri bili prinuđeni da se snalaze kako bi fotografije sa stadiona otišle u svijet", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da su fotoreporterima traženi lični dokumenti u zamjenu za markere, što zakonom nije dozvoljeno.

"U zamjenu za markere fotoreporterima su traženi lični dokumenti, iako je zakonima Republike Srbije zabranjeno zadržavanje ličnih isprava. Fotoreporterima nisu potrebni markeri FSS-a, da ih nose kući, nego su im potrebni elementarni uslovi za rad“, konstatuje se u saopštenju.

U Novom Sadu jučer je odigrana fudbalska utakmica u okviru kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Brazilu, u kojoj je Srbija pobijedila Škotsku sa 2:0.