Nogomet
44

Navijači BiH pristižu u Salvador, "Prijestolnicu sreće"

Piše: Am. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Reprezentacija BiH će odigrati posljednju utakmicu na SP-u u Brazilu protiv Irana u Salvadoru, gradu poznatom kao "Prijestolnica sreće".

Kako javlja reporter portala Klix.ba u Salvador je već pristiglo preko 300 naših navijača koji su vjerno uz Zmajeve i pored toga što se reprezentacija BiH ne može plasirati u osminu finala SP-a.

Svi željno i s nestrpljenjem iščekuju utakmicu protiv Irana, koja se igra u tom gradu 25. juna.

Bh. navijači - BH Legion - Bosnian Ultras su objavili da će mjesto okupljanja naših navijača prije utakmice biti Trg "Terreiro de Jesus" koji je udaljen jedan kilometar od stadiona Fonte Nova u Salvadoru, a navijači će se početi okupljati već od 9.00 sati.

Navijači su istakli da žele dati veliku podršku Zmajevima, uprkos tome što se nisu plasirali dalje te u inat svima pomoći izabranicima Safeta Sušića da dođu do prve pobjede na Mundijalu.

Inače, uže područje Salvadora nastanjuje 2,6 miliona ljudi, a ovaj grad se nalazi na malom poluotoku koji odvaja zaljev Svih Svetih od Atlantskog oceana. Zahvaljujući zaljevu, koji formira izvrsnu prirodnu luku, Salvador je postao velika izvozna luka i srce bogatog priobalnog pojasa Bahije.

Salvador je bio i ostao jedan od kulturnih i turističkih centara Brazila. Devedesetih godina dvadesetog stoljeća, lokalna vlast je restaurirala povijesnu jezgru grada, koje je sada pod zaštitom UNESCO-a.

Sama obala je reljefno raznovrsna, tako da na veoma malom prostoru postoje pješčane plaže, morske litice, močvare i brojni otoci, među kojima i Itaparica, poznato izletište Salvadora.

Salvador je kulturno bogat grad i poznat je kao tvrđava afro-brazilskih običaja. Lokalna kuhinja, sa puno začina, bazirana na morskoj hrani, najbliža je tipičnoj kuhinji Zapadne Afrike i cijenjena je u cijelom Brazilu.

Capoeira, jedinstven oblik borilačke vještine, kombinira plesne pokrete sa borbom, i iznimno je popularna, naročito u dijelovima stanovništva afričkog porijekla. Čak je i lokalni dijalekt portugalskog jezika prepun afričkih riječi, i drugačije je zvučnosti od portugalskog kakav se čuje u Evropi.

Ovaj grad, kao i Rio de Janeiro, ima svoj karneval, koji godišnje okupi čak 4 miliona osoba.