Okupljeni kod Stadiona svjetlosti
0

Navijači bh. reprezentacije vjeruju u svoje Zmajeve

Sarajevo-x.com
Navijači BiH u Lisabonu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Navijači BiH u Lisabonu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Grupa od pedesetak navijača Bosne i Hercegovine cijeli dan provodi u jednom kafiću u blizini Stadiona svjetlosti u Lisabonu. Pohvalili su selekciju Portugala ali i svoje Zmajeve u koje vjeruju, kako kažu, do neba.

"Prešli smo preko tri hiljade kilometara autobusom kako bi gledali utakmicu. Umorni smo, ali vrijedi doći i gledati naše igrače. Bit će teško, ali mi želimo pobjedu", rekao je Goran Juričević, jedan od navijača bh. reprezenatcije za portuglaske medije.

Grupa navijača krenula je iz Zenice u subotu, grada gdje su noć prije BiH i Portugal odigrali prvu utakmicu baraža. U Lisabon su stigli danas poslijepodne.

Obučeni u plavu i žutu, boje svoje zemlje, sa šalovima i dresovima Barcelone, navijači će pokušati isprovocirati Cristiana Ronalda. Nisu ostali neprimjećeni u Ulici 5. oktobar te su sa lolaknim prolaznicima razmijenili koju riječ uvreda i provokacija. Ali, sve je ostalo u prijateljskoj atmosferi.

"Očekujemo 1:1. Gol će postići Edin Džeko", rekao je za AFP Srban Sušić koji vjeruje da će njegova zemlja prvi put otići na jedno veliko nogometno takmičenje.

"Bila bi to čista uživancija i ljepota za sve Bosance i Hercegovce", dodao je Srban.

Za njega, kako pišu portugalski mediji, ovo je prilika da se osvete Portugalcima za izbacivanje u baražu za Svjetsko prvenstvo koje se igralo prošle godine u Južnoj Africi. Iako vlada veliki optimizam, navijači su svjesni da će njihovoj reprezentaciji večeras biti izuzetno teško.

"Portugal je veoma jak. Igraju kući, na dobrom stadionu i pred svojim navijačima.Bit će mnogo teže nego u petak", kaže Nermin Deverić, jedan od članova bh. navijačke grupe.

"Portugal ima tim iz snova. Oni su evropski Brazilci", dodao je Emir Valentić, još jedan navijač iz Bosne i Hercegovine.

Na pitanje da li će pjevati "Messi, Messi..." večeras na Stadionu svjetlosti, Goran Jurčević sa šalom i dresom Barcelone kaže kako će sve ovisti o toku utakmice.

"Ako BiH povede, navijat ćemo samo za naše momke. U slučaju da Portugalci povedu, pjevanjem Messi, Messi pokušat ćemo omesti i isprovocirati Cristiana Ronalda", kaže Goran.

Večeras će reprezentacija BiH imati mnogo svojih navijaća na tribinama lisabonskog stadiona. Došli su autima, autobusima, vozovima i charter letovima iz cijele Evrope.