Nogomet
8

Nastavljena hapšenja u FIFA-i: Američka policija upala u luksuzni švicarski hotel

Klix.ba
FIFA je objavila da će nastaviti sarađivati s vlastima nakon što je policija upala u švicarski hotel Baur au Lac i izvršila hapšenja. U hotelu su se nalazili zvaničnici FIFA-e.

Policijski službenici ušli su u luksuzni hotel u Cirihu i dvije osobe su odvedene u neoznačenim automobilima kroz garažu, javlja BBC.

U hotelu se održavao dvodnevni sastanak FIFA-inog izvršnog komiteta.

"FIFA je svjesna akcija koje je provelo Američko ministarstvo pravosuđa. Nastavit ćemo sarađivati s vlastima SAD-a u potpunosti kako to dozvoljava švicarski zakon i dok istragu vodi Ured državnog tužioca. FIFA više neće komentirati današnje događaje", saopćeno je iz FIFA-e.

Svjetsku fudbalsku organizaciju potresaju skandali već neko vrijeme, a njeni zvaničnici su osumnjičeni za uzimanje mita i korupcije, posebno u slučajevima izbora domaćina mundijala. Brojni zvaničnici ove kuće su suspendirani i predmet su istrage, dok se Sepp Blatter povlači sa funkcije predsjednika i njegov nasljednik će biti biran u februaru naredne godine. Švicarsko tužilaštvo objavilo je da će istraga protiv FIFA-e trajati najmanje pet godina.