Oštar start
0

Naše priče i svađe zbog Džeke nacionale

Piše: Bakir Tiro
Na ulicama, u kafićima, na pijacama, benzinskim pumpama, školama, fakultetima, firmama, u kućama, stanovima... Od male raje do penzionera u Bosni i Hercegovini. Ovih dana, "svi su ludi" za Edinom Džekom!

Jednostavno, odlazak našeg najboljeg fudbalera u najjaču ligu svijeta u prvim danima 2011. godine udarna je tema skoro svih razgovora u našem glavnom gradu.

Toplo u Emiratima

"Šta misliš, hoće li Džeko igrati u Cityju?", dok je "srce pucalo" na prohladnom zimskom jutru u olimpijskom Sarajevu, pita jedan od prodavača na tržnici Markale svog kolegu sa susjednog štanda.

"Normalno! Pa, neće šeik istresti 30 miliona bez veze, da bi sjedio na klupi", odgovori drugi, pričajući kroz zube sa skoro izgorenim filterom na cigareti, te naplati ceh od 5 KM gospođi u trećoj životnoj dobi. A, ona, usput im dobaci: "Ih, djeco, kol'ko će golova dati tamo?! A, gdje je to otišao? Kod kakvih šeika? Blago njemu, sad mu je sigurno toplo u Emiratima."

Dvojica prodavača pogledaše se "značajno". Pozdraviše se sa gospođom koja, možda, ne zna ko nam je trenutno predsjednik države, ali zna ko je Edin Džeko?!

"I meni će moj tata kupiti dres Cityja"

I nakon pijace produžih do benzinske. Kad tamo? Gužva. Međutim, za kolonu automobila i nije pretjerano mario dvojac, zadužen da svako u svojoj traci kupcima ulije benzin.

"Kakav Manchester City? K'o to mu neki klub?! Pogriješio je! Treb'o je čekati ponudu iz bolje ekipe", nervozno je tvrdio zaposlenik na benzinskoj.

"Šta ti znaš?! Ti, fol, pametan! Mali je igračima i razvalit će u Engleskoj. Eto, nije dobro igrati u Premier ligi? Što ne mogu ove šuplje", odbrusi mu još nervoznije saradnik na pumpi.

I kad pomislih da do redakcije više neću čuti nijednu priču o Džeki, grdno se prevarih. Samo što sam parkirao i izašao iz automobila, u susret mi naiđoše dva dječaka.

"Znaš onaj dres Teveza što imam. Neću ga više oblačiti. Tata mi je rekao da će mi kupiti Džekin dres Cityja", kaže malac svom "jaranu", vršnjaku.

Potom uslijedi svađa. "I meni će moj", uzvrati kao iz topa, drugi, najviše desetogodišnjak, da bi vršnjak začetnik još jedne priče o Džeki, stavio tačku na "i" njihovoj raspravi: "Ja sam prvi rekao da će mi kupiti!"

U maloj zemlji punoj problema...

Kako god. Dres Manchester Citya sa imenom našeg najplaćenijeg igrača svih vremena (kad i službeno stavi paraf na ugovor sa Cityjem) preplavit će ovu zemlju. Oni, malo imućniji kupit će originale, a ostali će se zadovoljiti i sa "dupljacima".

Proteklih dana legendarni Nikola Nikić u novogodišnjoj poruci na jednoj bh. radiostanici govorio je: "Bolan, Bosna i Hercegovina najbolja je zemlja na svijetu, i pored toga što, strašni sude, svakavi".

I zaista. U maloj zemlji punoj problema, malo nam treba za slavlje. No, i za konstrukcije priča i svađa oko svega i svačega. Valjda, nesvjesno, slijedeći put pojedinih glavonja koji upravljaju državom i entitetima, a u kojima je dobro, samo njima i njihovim prijateljima tajkunima.

Sa druge strane, ponosni smo ljudi. Ponosni smo na našeg fudbalskog velemajstora koji bi svojim igrama u najjačoj ligi svijeta, među tradicionalno prepotentnim Britancima, mogao promijeniti sliku o našoj zemlji i običnim, finim ljudima u njoj.

Džeko nacionalne mogao bi postati uzor i djeci na Ostrvu. Nažalost, mnogo bogatijoj i sretnijoj od naše.

Edine, pokaži im da nisu bolji (vrjedniji) od nas!