Nogomet
16

Napoli pobijedio Juventus i osvojio talijanski Superkup

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Juventus i Napoli su večeras u Dohi odmjerili snage u utakmici talijanskog Superkupa, a trofej je nakon produžetaka i penala osvojio Napoli.

Juventus je poveo rano, već u 5. minuti, kada je nakon greške odbrane Napolija gol postigao Tevez.

Napolitanci su mogli izjednačiti u 17. minuti, šutirao je Hamšik, ali je pogodio stativu.

Igrala se 22. minuta kada je Tevez uputio udarac izvan šesnaesterca, no, ovog puta je bio uspješniji golman Napolija Cabral. Drugi pokušaj Teveza je također zaustavio golman Napolitanaca. Pokušaj Pirla iz 32. minute nije bio opasan po Napoli.

U 35. minuti utakmice je nepracizan iz izgledne prilike bio Higuain. Tri minute kasnije je na drugoj strani zaprijetio Lichtsteiner.

Higuain je bio neprecizan i u 42. minuti, tačnije, njegov je udarac zaustavio Buffon odličnom paradom.

Prvo poluvrijeme u Dohi završeno je minimalnim vodstvom Juventusa nad Napolijem.

U drugom poluvremenu su Napolitanci bili konkretniji. Callejon je u 54. minuti šutirao prema golu Juventusa, ali je bio neprecizan. Šest minuta kasnije se u prilici našao Higuain, uputio je udarac i pogodio stativu.

Međutim, napori igrača Napolija su se isplatili u 68. minuti kada je nakon centaršuta De Guzmana gol glavom postigao Higuain. Skočio je i sjajno pogodio za 1:1.

Utakmica je završena remijem 1:1, pa su nakon kraće pauze ekipe zaigrale prvi produžetak.

U dobroj prilici za novo vodstvo Juventusa našao se Vidal u 101. minuti, šutirao je iz blizine ka golu Napolija, no, njegov udarac je izblokiran. To je bila najozbiljnija prilika u prvom produžetku.

Na otvaranju drugog produžetka, tačnije u 106. minuti, Tevez je postigao svoj drugi gol na ovoj utakmici i tako Juventusu donio novu prednost.

Mogao je Napoli do izjednačenja u 111. minuti, veliku priliku za gol je imao Higuain, ali je Buffon fantastično odbranio njegov udarac. No, Argentinac nije odustajao pa je u 118. minuti po drugi put na ovoj utakmici savladao Buffona. Odbijenu loptu je nakon akcije svog tima poslao u mrežu Juventusa i postavio rezultat na 2:2.

Tim rezultatom je završen i drugi produžetak, pa se pristupilo izvođenju penala, gdje je uspješniji bio Napoli.

Penali: Juventus - Napoli 6:5: Jorginho - odbrana Buffona, Tevez - promašaj, Ghoulam - gol, Vidal - gol, Albiol - gol, Pogba - gol, Inler - gol, Marchisio - gol, Higuain - gol, Morata - gol, Gargano - gol, Bonucci - gol, Mertens - promašaj, Chiellini - promašaj, Callejon - odbrana Buffona, Pereyra - promašaj, Koulibaly - gol.