Nogomet
40

Napisi regionalnih i svjetskih medija: Šokirani Bosanci se nisu mogli sastaviti

Piše: M. Nukić
Regionalni i svjetski mediji izvijestili su o teškom porazu koji je reprezentacija BiH doživjela sinoć u Izraelu. Dok su veličali Izraelov uspjeh, bili su iznenađeni igrom Zmajeva, navodeći kako se "nisu bili u stanju sastaviti" i zaigrati protiv domaćina.

Mediji iz regije nisu nas štedjeli. Srbijanski B92 objavio je tekst s naslovom "Izrael razbio BiH".

"Izraelci su razbili BiH 3:0 u Haifi i vjerovatno uručili otkaz Safetu Sušiću, čiji tim zaostaje sedam bodova za rivalom koji ima meč manje. Izostanak Edina Džeke i Vedada Ibiševića bio je očigledno preveliki hendikep za BiH koja je doživjela težak poraz u Haifi. Imao je tim Safeta Sušića šansu da povede protiv Izraela, ali je Senad Lulić promašio skoro nemoguće u prvom poluvremenu. Dobio je centaršut sa lijeve strane, ostao sam na drugoj stativi, lopta je pala u peterac, ali je on uspio da promaši cijeli gol. Vrlo brzo uslijedila je kazna, Izraelci golovima Vermuta i Damarija u posljednjih deset minuta prvog dijela igre slamaju BiH", piše B92.

Debakl BiH

Gol.hr oštro i kratko je prokomentirao sinoćnji poraz napisavši tekst "Debakl BiH: Izrael ih deklasirao, ostala im samo teorija za Euro".

"U susretu 4. kola B grupe Izrael je deklasirao Bosnu i Hercegovinu rezultatom 3:0 i praktično je izbacio iz utrke za Euro. Golove za treću pobjedu Izraela zabili su Vermouth (36), Damari (45) i Zahavi (70). BiH je od 48. minute igrala bez isključenog Šunjića", piše Gol.hr.

Crnogorski portal Vijesti.me fokusirao se i na nezadovoljstvo navijača aktuelnim selektorom Sušićem, što je istaknuto i u naslovu kratkog teksta: "Težak poraz BiH u Izraelu. Bosanski navijači tjeraju Sušića: Idi, idi neznalice".

Bosna se nije mogla sastaviti

Na uglednom portalu Sky Sportsa osvanuo je tekst s naslovom "Izrael pobijedio 10-članu ekipu BiH 3:0". U tekstu navode kako se "Bosni zavrtjelo od gola Omera Damarija u finišu prvog poluvremena".

"Bosna je zamalo imala savršen početak, kada je Miralem Pjanić bio blizu postizanja gola iz slobodnog udarca, no izraelski golman Ofir Martziano je sačuvao mrežu... Stvari su krenule loše za BiH kada je odbrambeni igrač Šunjić dobio crveni karton u 47. minuti zbog rušenja Damarija... Bosna se nije mogla sastaviti za razliku od Izraela koji je ostvario uvjerljivu pobjedu i zasjeo na vrh grupe", piše Sky Sports.

Vijest Reutersa, u kojoj se veliča pobjeda Izraela, prenijeli su mnogi. Reuters je naveo kako je BiH bila u defektu, jer napadač Edin Džeko nije igrao zbog povrede.

"Bosanci su bili dobri u većini meča i kada je izgledalo da su došli do nivoa igre u kojoj će oni postavljati uvjete, Izrael je slomio njihov duh... Poraz je pojačao pritisak na bosanskog trenera Safeta Sušića, koji je kritikovan zbog taktike i izbora tima, zbog ranog odlaska sa Svjetskog prvenstva, kao i otvaranja kvalifikacija za Euro 2016. Bosna ima samo dva boda", piše Reuters.

Bosna se šokirala, Izrael iskoristio šansu

Jerusalem Post piše kako "plavo-bijeli (Izrael) nisu pobijedili pravog rivala u kvalifikacijama od prošlog stoljeća". Istakli su kako su Zmajevima falili ključni igrači, te da imamo samo dva boda nakon svih utakmica.

"Senad Lulić nekako je propustio da šutira sa samo nekoliko metara od gola, nakon što je izraelski golman sačuvao mrežu od pokušaja Zorana Kvržića i Harisa Medunjanina... Nakon Vermutovog gola, Bosna je izgledala šokirano i Izrael je preuzeo vodstvo", piše Jerusalem Post.

Drugi sportski portali navode kako je BiH bila snažan protivnik Izraelu, ali da su golovi Vermuta, Damarija i Zahavija uništili Bosnu u kvalifikacijama za Euro 2016.