Haos u Argentini
0

Napadnut ured saveza, prvenstvo odgođeno

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Klupski nogomet u Argentini nalazi se u haotičnom stanju. Početak sezone je odgođen do daljnjeg, a protestanti su napali prostorije Argentinskog nogometnog saveza (AFA).

AFA je u utorak kasno navečer odlučila odgoditi početak prvenstva u svim kategorijama dok se ne riješe nagomilani dugovi klubova. Takmičenje u Aperturi, prvom dijelu prvenstva koji se igra od avgusta do decembra, trebalo je početi sljedeći petak, ali od toga neće biti ništa.

Istovremeno, međutim, odigravanje utakmica argentinskih klubova u Copa Sudamericani, južnoameričkoj verziji Evropske lige, kao i nastupi reprezentacije koju vodi Diego Maradona, neće biti dovedeni u pitanje.

Predsjednik AFA-e Julio Grondona sastao se s glavnim vladinim poreznim službenikom Ricardom Echegarayem i glavnim sekretarom Udruženja profesionalnih nogometaša (FAA) Sergiom Marchijem ne bi li pokušali naći rješenje. Jedan od prijedloga za pomoć klubovima je više novca od televizijskih prava.

Nekoliko sati nakon sastanka Grondona se morao suočiti sa žestokim protestima. Stotinjak ljudi napalo je središte AFA-e u Buenos Airesu. Kamenjem su porazbijali prozore i vrijeđali predsjednika saveza. Na zidu su ispisali "Julio Grondona je lopov", a dijelili letke s porukom"Grondona, lažljivče i izdajico, odmah odstupi!". Policija je uspjela rastjerati protestante koji navodno nisu imali veze ni s jednim nogometnim klubom ili organizacijom.

Među najvećim dužnicima su i slavni klubovi poput River Platea, Racing Cluba i Independientea. Klubovi su dužni i državi i savezu i igračima, a prema poreznoj upravi sporni se iznos procjenjuje na gotovo 80 miliona američkih dolara. Marchi tvrdi da mnogi klubovi, poput aktuelnog južnoameričkog prvaka Estudiantesa i Veleza, plaćaju zbog grešaka svojih direktora.

  • Argentinski nogomet je potpuno istrošen. Postoje i brojni problemi s infrastrukturom, svlačionice u nekim klubovima izgledaju kao na Kosovu - pokušao je dočarati Marchi.