Nogomet
12

Nalić za Klix.ba: Irci su nas uspješno držali u šahu i tjerali bekove na greške

Piše: Edin Isanović
Zlatan Nalić
Zlatan Nalić
Zlatan Nalić, trener konsultant u švedskoj U-21 reprezentaciji koja je ljetos postala prvak Evrope, iznio je svoje stručno mišljenje o utakmicama baraža bh. reprezentacije protiv Irske.

Na početku je naglasio kako bi svi igrači, navijači i stručni štab voljeli da su izborili Euro.

"Ne znam šta da kažem, tužan sam kao svi bh. građani. Ljudi su ogorčeni i svaki komentar bi bio dosipanje soli na ranu. Nismo bili dovoljno pripremljeni i motivisani. Vidjelo se da se teško može probiti prvi odbrambeni blok Iraca koji su vršili visok pritisak na bekovsku liniju. Premda smo bili zatvoreni centralno, nismo promijenili način igre i umjesto preko bočnih igrača, igru smo gradili po sredini . Oni su većinom na utakmici bili pokriveni s dva izuzetno aktivna špica. Uspješno su nas držali u šahu i tjerali bekove na grešku", kazao je Nalić za Klix.ba.

Dodao je kako vezni red bh. tima nije bio uključen u fazu izgradnje napada.

"Ima utakmica koje se dobijaju mozgom, taktičkom postavkom, a neke na volju i mišiće. Sva tri momenta krasila su Irce, dok mi nismo uspjeli aktivirati nijedan preduslov od ova tri", istakao je član stručnog štaba švedske mlade reprezentacije.

Na kraju je dodao kako se sada treba okrenuti kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji.

"Sve je prolazno, tako i ovo. Treba dati podršku našoj reprezentaciji, sada im je to najpotrebnije", zaključio je Nalić.