Nogomet
343

Nakon mukotrpnih pregovora: Detalji prelaska Edina Džeke iz Cityja u Romu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Edin Džeko bi u narednim danima trebao otputovati u glavni grad Italije kako bi potpisao ugovor sa Romom, nakon što je ovaj klub dogovorio sa Manchester Cityjem visinu transfera bh. reprezentativca u iznosu od 20 miliona eura.

Prema posljednjim informacijama koje stižu iz britanskih medija, visina transfera u narednom periodu mogla bi porasti na 23,5 miliona eura, zavisno od Džekinog učinka u predstojećim sezonama.

Čelnici Cityja nisu željeli odustati od ovih bonusa tokom pregovora koji su trajali sedmicama. Također, insistirali su da Roma već u augustu plati što veći dio cjelokupne sume, dok su Talijani željeli da plaćanje bude vršeno tokom tri naredne godine.

Petogodišnji ugovor za kapitena bh. reprezentacije

Direktori Cityja zaduženi za pregovaranje u proteklim su mjesecima tražili odštetu od 27 miliona eura, ali su naposljetku odlučili smanjiti iznos upravo zbog pristanka Rome na njihove uslove izvršenja plaćanja, navodi Eurosport.

Džeko će po svemu sudeći sa Romom potpisati petogodišnji ugovor, a po sezoni će zarađivati 4,5 miliona eura. Ova godišnja plata kapitena bh. reprezentacije čini jednim od najplaćenijih nogometaša u Italiji.

Odlazak iz Cityja za Džeku je bio neminovan. Iako je u proteklim godinama odigrao ukupno 187 utakmica za "Građane" i postigao 72 pogotka, u posljednjim mjesecima sve je češće bio izostavljan iz prvog tima.

Nova "bosanska veza" u Romi

Kako javljaju talijanski mediji, navijači Rome željno iščekuju Džekin dolazak i u njemu vide pravo pojačanje. Očekivanja od ekipe su da konačno osvoji Scudetto u Italiji i tako prekine četverogodišnju dominaciju Juventusa.

Posebna pažnja u člancima talijanskih medija posvećena je i Miralemu Pjaniću, Džekinom saigraču iz državnog tima, jer se očekuje da nova "bosanska veza" u Romi "rastavlja" protivničke odbrane kako u Italiji, tako i u Ligi prvaka.

Roma ne miruje na tržištu igrača te se u narednim danima očekuje i dovođenje talentovanog Egipćanina Mohameda Salaha, iza kojeg je uspješna sezona u Fiorentini i koji bi trebao značajno pojačati rimsku ekipu.