Nogomet
80

Nakon 30 godina na velikom takmičenju: Mađarska je na Euru, Norvežani nemoćni

Piše: O. T.
Fantastičan gol Priskina (Foto: EPA)
Fantastičan gol Priskina (Foto: EPA)
Prvi put nakon Svjetskog prvenstva 1986. godine Mađarska će igrati na velikom takmičenju. Večeras su u fantastičnoj atmosferi na Groupama Areni u Budimpešti sa 2:1 srušili Norvešku i sa ukupnih 3:1 ovjerili plasman na Euro u Francuskoj.

Mađari su krenuli odlučno od prve minute i odmah su zaprijetili preko kapitena Dzsudzsaka koji je šutirao sa 25 metara, ali je Nyland zaustavio njegov udarac.

Norvežanima ni statistika nije išla u korist pošto niko nije uspio nadoknaditi zaostatak iz prve utakmice od kako se igraju utakmice baraža za evropska prvenstva.

Brzo se igralo, ali velikih šansi nije bilo sve do izuzetnog pogotka Priskina u 14. minuti. Napadač Mađarske je pogodio sa ivice šesnaesterca u suprotni ugao gola nemoćnog Nylanda.

Nakon toga Norvežanima je bilo jasno da moraju mnogo više riskirati. Za prolaz trebali su dva pogotka. Onda je na scenu stupio Kiraly i sjajno je odbranio šut Alessamija u 27. minuti.

Samo minutu kasnije Hovland je imao veliku priliku da nakon centaršuta Odegaarda pogodi. No, njegov udarac je otišao pored gola.

Potom su Mađari u 35. minuti preko Lovrencsics zaprijetili, ali je njegov udarac glavom otišao pored gola.

Nesreća je ponovo bila na strani Norveške kada je u 45. minuti Hovland pogodio stativu, a okvir gola Norvežani su pogađali i u prvom meču.

Okvir gola u drugom poluvremenu pogodili su i domaćini kada je Dzsudzsak šutirao, a isti igrač je bio u prilici i u 72. minuti.

Sjajnu intervenciju ponovo je imao Kiraly u 76. minuti kada je zaustavio šut Pedersena koji je izašao jedan na jedan na mađarskog golmana.

Sve je bilo jasno u 83. minut kada je Henriksen postigao autogol, a konačnih 2:1 postavio je isti igrač koji je uspio matirati i Kiralyja.

Tako su Mađari prvi put nakon 1986. godine ponovo na velikom takmičenju, a ovo im je prvi Euro od 1972. godine.