Zakopali "ratnu sjekiru"
0

Nakon 11 godina svađe pomirili se Zico i Romario

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Brazilske nogometne legende Zico i Romario nakon jedanaest godina verbalnih i sudskih sukoba zakopali su "ratnu sjekiru". Dogodilo se to na humanitarnoj utakmici u koju su ušli ruku pod ruku.

Zico je organizirao susret humanitarnog karaktera naziva "Utakmica zvijezda" na Maracani u Rio de Janeiru pred oko 73.000 prisutnih na kojoj je, i to u istom dresu kao i organizator, nastupio Romario. Igralo se za pomoć porodice preminulom golmanu Flamenga Ze Carlosu, te za pomoć Washingtonu, bolesnom nekadašnjem Fluminenseovom napadaču. Sakupljeno je 143.835 američkih dolara.

Susret između "Flamenga" i "Zicovih prijatelja" završen je rezultatom 5-5 uz tri gola organizatora utakmice i dva Romarijeva za "Flamengo". Moraes, Felipe Adao, Alcindo, Djalminha i Falcao bili su strijelci za suparničku stranu.

Njihov sukob počeo je 1998. godine kada je Zico, tada sportski direktor brazilske nogometne reprezentacije, stopirao Romarijev odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Francuskoj uz tvrdnju da napadač nije dovoljno spreman za napore Mundiala na kojem je "seleçao" izgubio finale od Francuske.

Romario se tada vraćao u formu nakon povrede mišića, te je neposredno prije odlaska u Francusku ispao iz kruga kandidata za nastup na SP-u. Nije to oprostio Zicu čija je riječ tada (kao i sada) imala težinu, te mu se revanširao posprdnom karikaturom na vratima toaleta u svom noćnom klubu koji je doveo do sudskog procesa dviju strana.