Okršaj za ponos nacije
0

VIDEO / Najzanimljivije bitke "elfa" i "tri lava"

Piše: Edin Isanović
U okviru osmine finala Svjetskom nogometnog prvenstva u JAR-u sastaju se Njemačka i Engleska. Nogometne sile koje su rješavale pitanje svjetskog prvaka, čiji je uticaj uvijek bio veliki na globalnom nivou. Tradicionalni suparnici nude uvijek više od nogometa i samog sportskog događaja, tako će vjerovatno biti i danas. Od 1930. godine odigrali su mnogo utakmica.

Dobiti Njemačku, odnosno Englsku, stvar je prestiža. Kažu da je i jednima i drugima to bitka za ponos nacije. Pred današnji okršaj odabrali smo pet najinteresantnijih dvoboja "elfa" i "tri lava" kroz historiju.

Engleska – Njemačka 4:2 (London1966, finale SP-a):

"Gordi Albion" je slavio, ali je još uvijek ostalo nejasno da li je lopta, odnosno udarac Geoffa Hursta u 110. minuti, prešla gol-crtu. Pomoćni sudija iz Azerbejdžana, Tofik Bahramov, pokazao je na centar. Wembley je slavio. U tom trenutku bilo je 3:2. Devet minuta kasnije Hurst je postigao još jedan pogodak. To je bio jasan znak da je kolijevka nogometa postala prvak svijeta. Mnogi će reći da je to za Otok najveća utakmica u historiji. London je te večeri bio centar svijeta.

Njemačka – Engleska 1:1 – nakon jedanaesteraca 4:3 (Torino 1990, polufinale SP-a):

Epski završetak, kao mnogo puta do tada, otišao je na stranu Nijemaca. U regularnom toku utakmice poveli su Mateus i društvo golom Brehmea u 59. minuti, a poravnao je Lineker u 80. Priča je otišla „u penale“, a to je uvijek prednost „elfa“. Oni ne gube na jedanaesterce, imaju pobjednički karakter. Presudan kazneni udarac miljenika navijača Engleske Dtuarta Pearcea zaustavio je Bodo Illgner. Potom je Thon poentirao, a engleski reprezentativac Waddle šalje loptu preko gola. To je bila slatka osveta za 1966. godinu. Na Mundijalu u Italiji Njemačka je dotakla vrh, slavili su u finalu protiv Argentine rezultatom 1:0.

Njemačka – Engleska 1:1 – nakon jedanaesteraca 6:5 (London 1996, polufinale EP-a): Trideset godina nakon osvajanja prvog mjesta na planetarnom izlogu nogometa "Gordi Albion" želio je i kontinentalni naslov. Wembley je bio spreman za još jedno slavlje. Sve je išlo dobro do polufinala. Naredna prepreka zvala se – Njemačka. Početak je za domaćina bio kao iz snova. Shearer je već u 3. minuti Engleze doveo u vodstvo. No, samo trinaest minuta kasnije poravnao je Kuntz. Odluka ponovo pada sa bijele tačke. Pearce ovaj put pogađa. Svi su precizni u prvih pet serija. Pritisak raste, drama je na vrhuncu. Ipak, Nijemci kao i uvijek djeluju sigurnije. Köpke je odbranio udarac novog engleskog tragičara – Garetha Southgata i odveo „elf“ u finale. Tuga se osjaćala u zraku, Wembley ovoga puta nije slavio.

Engleska – Njemačka 0:1 (London 2000, kvalifikacije za SP): Ovaj dvoboj poseban je za Engleze. Naime, na Wembleyu se 7. oktobra 2000. godine igrala posljednja utakmica prije rekonstrukcije stadiona (u to vrijeme primao oko 127 hiljada gledalaca). Utakmica oproštajna, suparnik, ponovo izazovna Njemačka. Treba napomenuti da su i jedni i drugi na Euru u Belgiji i Holandiji eliminisani u grupi, pa su željeli da poprave dojam. U kolijevci nogometa vjerovali su da neće izgubiti. Međutim, Hamann je već u 14. minuti pogodio za 1:0. Rezultat se do kraja meča nije promijenio, a Rudi Völler imao je odličan start, dok se to ne može reći za Kevina Keegana.

Njemačka – Engleska 1:5 (Műnchen 2001, kvalifikacije za SP):

Mnogi navijači „tri lava“ reći će kako im je ovaj trijumf jedan od najdražih. Bio je to sjajan revanš za poraz u Londonu. Ovo je ujedno najveća pobjeda Engleske nad "elfom" u historiji, a prva na tlu Njemačke nakon prijateljskog slavlja 1965. (1:0). Ujedno je to bio i odličan start novog engleskog selektora Sven Gorana Erikssona. No, nije sve tako dobro počelo za goste. Poveli su Nijemci golom Janckera već u 6. minuti. To je izazvalo osmjehe na licima navijača. Ipak, tri gola Michaela Owena i po jedan Gerrarda i Heskeya brzo su osmjeh zamjenili ljutnjom i razočarenjem.

Neki engleski listovi su ovaj trijumf opisali riječima – "Kao naslov prvaka".

Sve navedeno sugerira da nas i danas čeka zanimljiva utakmica. Možda opet budu penali, a favoriti će kao i uvijek biti – Nijemci.