Nogomet
8

Najveći transferi bh. igrača kroz historiju

Piše: Am. Dž.
Pjanić, Baljić i Džeko
Pjanić, Baljić i Džeko
Za pojedine bosanskohercegovačke igrače evropski klubovi su izdvajali višemilionske iznose u trenutku kada su prepoznali njihov stvarni kvalitet.

Portal Klix.ba donosi listu šest bh. igrača za koje su u proteklim godinama evropski klubovi izdvojili velike iznose kako bi ih doveli u svoje redove.

6. Vedad Ibišević, iz Hoffenheima u Sttutgart za 4,5 miliona eura

Vedad Ibišević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vedad Ibišević (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Nakon sjajnih partija za Hoffenheim tokom pet sezona naš napadač je prešao u Sttutgart 2012. godine. U ovom klubu je ostao jedan od najefikasnijih igrača Bundeslige, a sredinom prošle godine produžio je ugovor sa ovim klubom do 2017. godine.

5. Meho Kodro, Iz Real Sociedada u Barcelonu za 5,5 miliona eura

Meho Kodro i Fuad Muzurović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Meho Kodro i Fuad Muzurović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

U historijskom transferu za bh. fudbal, Kodro je potpisao za Barcelonu 1995. godine. Za ovaj klub je u 32 nastupa postigao devet golova. U ovom velikom španskom klubu igrao je dvije godine, da bi 1996. godine prešao u Tenerife.

4. Zvjezdan Misimović, iz Wolfsburga u Galatasaray za 7 miliona eura

Zvjezdan Misimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zvjezdan Misimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Rekorder po broju nastupa za reprezentaciju BiH Miske se našao na četvrtom mjestu liste. On je prešao u Galatasaray 2010. godine, a klub je tada i zvanično objavio iznos transfera. U ovom klubu je odigrao svega devet utakmica, a zatim je prešao u Dynamo iz Moskve.

3. Miralem Pjanić, iz Lyona u Romu za 11 miliona eura

Miralem Pjanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Miralem Pjanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Jedan od najtalentovanijih bh. igrača Miralem Pjanić bio je dugo vremena meta brojnih evropskih klubova, a njegov istinski kvalitet prepoznala je talijanska Roma koja je našeg igrača dovela u svoje redove tokom 2011. godine. Danas je on jedan od najvažnijih igrača za trenera Rudija Garciju.

2. Elvir Baljić, iz Fenerbahcea u Real Madrid za 26 miliona eura

Elvir Baljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Baljić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Čitavih 10 godina nakon 1999. godine ovaj prelazak je bio najskuplji transfer jednog igrača porijeklom iz bivše Jugoslavije. Nažalost, brojne povrede spriječile su Baljića da u Real Madridu ispolji svoj raskošni fudbalski talenat. Tokom 2000. godine Real Madrid je poslao Baljića nazad u Fenerbahce na posudbu.

1. Edin Džeko, iz Wolfsburga u Manchester City za 32 miliona eura

Edin Džeko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Džeko (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Pojedini izvori u britanskim medijima navode da je najskuplji bh. igrač svih vremena koštao Manchester City čak 37 miliona eura, kada se uključe i bonusi koje je ovaj klub uplatio Wolfsburgu. Ovaj transfer iz 2011. godine je oborio brojne rekorde, a ističe se onaj o najvećoj sumi novca plaćenoj za jednog igrača iz Bundeslige.