Nogomet
0

Najveći sponzori traže nadzor nad reformama unutar FIFA-e

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Glavni sponzori Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) zatražili su od čelnika te organizacije "nezavisni nadzor" reformi.

Vodeći sponzori Adidas, McDonald"s, Coca-Cola, Visa i Anheuser-Busch su poslali pismo FIFA-i uoči sastanaka koje će ove sedmice obaviti Izvršni odbor FIFA-e.

"Znamo da ćete uskoro razmatrati spisak reformi usmjerenih na jačanje upravljanja FIFA-om. Apelujemo na vas da prihvatite pozitivne promjene i da prepoznate da je to samo jedan korak ka stvaranju kredibilne budućnosti FIFA-e. Svjesni smo pozitivnog rada Odbora za reforme, ali vjerujemo da je potreban dugoročan nezavisan nadzor koji bi trebao pratiti uvođenje i razvoj procesa reformi u FIFA-i", navodi se u pismu sponzora.

Sponzorima je prvobitno obećano mjesto u Odboru za reforme, ali umjesto da budu pozvani na sastanke na kojima se razgovara o modernizaciji FIFA-e, njima su ponuđena mjesta u Savjetodavnom odboru koji treba da se formira.

Odbor za reforme je osnovan poslije hapšenja u maju i optužnica protiv bivših čelnika FIFA-e.

"Transparentnost, odgovornost, poštovanje ljudskih prava, integritet i rodna ravnopravnost su od ključnog značaja za budućnost FIFA-e", navodi se na kraju pisma sponzora.