Nogomet
1.1k

Najveća senzacija Eura: Lagerbäckov Island poslao Engleze kući

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
Lars Lagerbäck će definitivno postati persona non grata u Engleskoj. Švedski stručnjak u sedmom meču protiv Gordog albiona nije doživio poraz, a ovog puta je sa malim Islandom izbacio Engleze sa Evropskog prvenstva pobjedom 2:1 u osmini finala.

Prije današnjeg podviga sa Islandom Lagerbäck je na klupi Švedske protiv Engleske zabilježio dvije pobjede i četiri neriješena rezultata, ali ipak će mu današnja pobjeda sigurno biti najdraža u karijeri.

Susret je otvoren sa dva brza pogotka. Najprije je Halldorsson srušio Sterlinga u četvrtoj minuti u svom kaznenom prostoru, a sa bijele tačke je bio precizan kapiten Engleske Rooney.

Samo dvije minute kasnije Island je stigao do izjendačenja, a Ragnar Sigurdsson je bio strijelac za Islanđane.

Engleze to nije uzdrmalo, te su nastavili napadati ka Halldorssonovom golu. Alli je u 15. minuti šutirao preko prečke, a isti scenario je viđen u 17. minuti nakon Kaneovog šuta.

U 18. minuti šok za Engleze. Sigthorsson se najbolje snašao u kaznenom prostoru Engleza i šutirao, a loše postavljeni Hart je samo malo zakačio loptu, ali je to bilo nedovoljno da ona ne uđe u gol.

Deset minuta kasnije Kane iz voleja šutira, no Halldorsson sjajno brani. Posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je Skulason u 34. minuti, no njegov šut je otišao pored gola.

U posljednjim sekundama meča Sturridge je centrirao sa desne strane, a Vardy je bio blizu postizanja gola, no lopta je pogodila jednog igrača Islanda i otišla u korner.

Nakon kornera Kane je šutirao glavom, no bio je neprecizan i sudija Damir Skomina je označio kraj meča, te je veliko slavlje Islanđana moglo početi.

Island će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske 3. jula.

Hart je spasio Engleze početkom drugog poluvremena nakon Sigurdssonovog šuta škaricama u 55. minuti, a samo pet minuta kasnije u odličnoj poziciji za postizanje gola se našao Alli, no nabio je loptu daleko preko gola.

Gudmundsson je u 73. minuti prevario Rosea, ali je njegov šut otišao preko gola.

Priliku za ovjeru pobjede imao je Gunnarsson u 84. minuti kada je sa osam metara iskosa sa desne strane šutirao silovito, ali u dobro postavljenog Harta.

Engleska: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Alli, Dier (Wilshere 46'), Rooney (Rashford 87'), Sturridge, Kane, Sterling (Vardy 60').

Island: Halldorsson, Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Skulason, Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason, Sigthorsson (E. Bjarnason 77'), Bodvarsson (Traustason 88').