Nogomet
29

Najtrofejniji bh. nogometaši: Džeko korača stopama Salihamidžića i Rahimića

Piše: Edin Isanović
Edin Džeko i Elvir Rahimić
Edin Džeko i Elvir Rahimić
Edin Džeko osvojio je u nedjelju naslov prvaka Engleske sa Manchester Cityjem. To je druga titula Građana u posljednjih nekoliko godina, a u obje je učestvovao napadač bh. reprezentacije. Nogometašu koji predvodi napad Zmajeva ovo je šesti trofej u karijeri.

Do sada je Dijamant osvojio Community Shield, Liga kup, FA kup, dva puta titulu prvaka Engleske sa Cityjem i jednom titulu prvaka Bundeslige sa Wolfsburgom. Ove sezone je postigao 27 golova, 16 u Premiershipu. Bio je jedna od najvažnijih karika u timu Manuela Pellegrinija.

Ipak, ovaj 28-godišnji napadač nije najtrofejniji bh. igrač. Bolji od njega su Hasan Salihamidžić koji sa Bayernom osvojio 17 trofeja koliko ima i Elvir Rahimić sa ruskim CSKA.

Popularni Braco je sa bavarskim velikanom stigao do šest naslova prvaka Njemačke. DFB Kup i Ligakup sa timom iz Minhena osvajao četiri puta.

Salihamidžić je sa Bayernom 2001.godine bio prvak Evrope, a osvojio je Superkup i Internacionalni kup sa njemačkim timom.

U svojoj uspješnoj karijeri branio je boje Turbine, Veleža, HSV-a, Bayerna, Juventusa i Wolfsburga.

Elvir Rahimić je sa CSKA iz Moskve četiri puta bio prvak Rusije. Osvojio je sedam kupova Rusije, te pet Superkupova iste zemlje. Popularni General sa moskovskim timom dotakao je vrh u tadašnjem Kupu UEFA 2005. godine.

Svoj nogometni put počeo je u Slavenu iz Živinica, odakle seli u visočku Bosnu. Poslije epizode u Sloveniji odlazi u Austriju (klub SK Vorwärts Steyr), gdje je odličnim partijama skrenuo pažnju na sebe. Naredna stanica bio je ruski Anzhi. Ugovor sa CSKA potpisao je 2001.godine.

Ovo su tri najtrofejnija bh. nogometaša, a obzirom da će Džeko i narednih godina aktivno igrati nogomet nije isključeno da će se približiti vodeće dvojicu najtrofejnijih.