Nogomet
20

Najteži poraz u Premiershipu i "bikini" statistika: Mourinhov povratak iz noćne more

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
"Statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa", nezaboravna je rečenica Zvonka Mihajlovskog i nerijetko se pokaže potpuno ispravnom. U katastrofalnom porazu Manchester Uniteda od Chelseaja (4:0) kao najadekvatniji opis meča upravo može poslužiti upravo ta rečenica koja je spojila bikini i statistiku.

A Jose Mourinho, kojem je meč ujedno značio i povratak na stadion kojem je "posijao" najbolje godine, poznat je upravo po tome da na svojoj strani obično ima rezultat, a ne statistiku. Ovaj put bilo je suprotno. Bilo je kao iz noćne more.

Mourinhov United je imao 16 udaraca (pet u okvir gola), a Chelsea 14 (šest u okvir gola), imao je sedam kornera i 31 centaršut, a Chelsea pet kornera i 11 centaršuteva, kao i 56 posto posjeda lopte naspram Chelseajevih 44 posto. I tako dalje...

Međutim, Chelsea je slavio sa 4:0 i tako Mourinhu nanio najteži poraz u njegovoj karijeri u Premiershipu. iUz to, Mourinho je samo jednom izgubio sa više razlike nego danas, a to se desilo kada je kao trener Real Madrida 2010. godine sa 5.0 poražen od Barcelone u gostima.

Mourinho je, dakle, na Stamford Bridgeu pretrpio poraz kakav obično on nanosi drugima - da posjed lopte i udarci nisu na njegovoj strani, ali da rezultat jeste. Povrh svega toga, poražen je sa četiri gola razlike. Gorak okus za "The Special Onea".