Abdulah Ibraković
0

"Najteže je bilo od gubitnika napraviti pobjednika"

Razgovarao: Edin Isanović
Abdulah Ibraković (Foto: RTV Mostar)
Abdulah Ibraković (Foto: RTV Mostar)
"U svaku utakmicu ulazimo sa tri špica. Prezentiramo ideju napadačkog nogometa. Ostalo su sve varijacije koje zavise o trenutnim idejama. Prije svega od toga šta želimo postići, gdje možemo više ugroziti suparnika".

Jedan od najboljih trenera Premijer lige BiH je Abdulah Ibraković, strateg Veleža. Stigao je na klupu "rođenih" u trenucima kada su bili prikovani za dno tabele i izgledali poput Titanica. Mnogi su tada pomislili da je opstanak "nemoguća misija". No, tako nije razmišljao njihov lider. Prognozirao je opstanak i na kraju su se njegove riječi obistinile. Navijači Veleža proglasili su ga herojem.

Kontinuitet dobrih rezultata nastavljen je i u jesenjem dijelu Premijer lige BiH.Naime, Mostarci su trenutno na četvrtom mjestu, a ambicije su izlazak na evropsku scenu. Za Sarajevo-x.com prvi šef struke mostarskog kluba govori o svom poslu, ciljevima u nastavku prvenstva, ponudi Slobode, bh. reprezentaciji.

Jeste li u protekloj godini uradili sve što ste očekivali?

Jesam. Veoma teška godina je iza mene. Bilo je trenutaka kada sam htio napustiti klupu Veleža, ali na svu sreću nisam to uradio. Prošla se i faza prilagodbe, više igrači na mene nego ja na njih, što je sasvim razumljivo. Jako sam zadovoljan kako su prihvatili moje ideje i na koji način prezentiraju sve što se od njih traži. Mi smo klub sa najmanjim budžetom u Premijer ligi, igramo van svog stadiona, nemam puno sponzora. Sve nabrojano sugerira da je napravljen veliki rezultat.

Promovisano je nekoliko sjajnih nogometaša. Komentar?

Svakako. Amer Osmanagić je jedan od najboljih igrača lige. Tu su još mlade snage poput Kneževića, Džafića, Čolića i drugih. Mladi su i imaju prostora za napredak. Ne vidim im limite i to je njihova velika šansa. Ako nastave ovako raditi, svi će napredovati. Ova generacija ima veliki potencijal u sebi, a ima i svoj prepoznatljivi stil koji je definisan.

Vi ste najčešće igrali formaciju 4-3-3?

Tako je. U svaku utakmicu ulazimo sa tri špica. Prezentiramo ideju napadačkog nogometa. Postoje i podvarijente kojima se prilagođavamo zavisno od rezultata. Ostalo su sve varijacije koje zavise o trenutnim idejama. Prije svega od toga šta želimo postići, gdje možemo više ugroziti suparnika. Gdje god smo se pojavili punili smo stadione. Želimo se nadigravati i gledaocima ponudi nešto više od prosjeka. Posebnu pažnju obraćamo na pas igru i brzu cirkulaciju lopte. Osnovno je da u dvoboj uđemo agresivno, naravno sve u granicama fair-playa. Nismo slučajno uz Široki Brijeg najefikasnija ekipa prvenstva.

Kako psihološki pripremate ekipu?

Psihologija je najvažnija. Trener mora predvidjeti apsolutno sve moguće situacije koje mu se mogu desiti u utakmici. To su takozvani remeteći faktori. Recimo, da gubimo 2-0 u 10. minuti ili da vodimo identičnim rezultatom u 10. minutu ja u glavi imam odgovor na pitanje - kako igrati dalje? Na Grbavici smo imali dva igrača manje i bili smo u rezultatskom zaostatku. No, i pored toga domaće smo potpuno nadigrali. Odmah sam mijenjao nogometaše koji nisu mogao pratiti ritam.Ni to nije bilo dovoljno da izbjegnemo poraz. Također, ekipa u svakom momentu treba biti mentalno jaka.

Sjećate li se šta ste prvo uradili kada ste došli u Velež?

Situacija nije bila dobra. Najteže je bilo od gubitnika napraviti pobjednika. Ipak, mislim da sam uspio. Napredak je evidentan. Imamo fenomenalnu atmosferu u svlačionici.

Koliko visoko možete u nastavku sezone?

Prvih šest ekipa na tabeli mogu na kraju dotaći vrh. Bit će zanimljiva i borba za opstanak. Sve u svemu čeka nas interesantno proljeće. Što se tiče Veleža primarni cilj je izlazak na evropsku scenu. Moram apostrofirati da naša liga bilježi pomake. Očekujem da će i u nastavku sve biti fer i korektno. NSBiH trebao bi omogućiti bolje suđenje koje je u jesenjem dijelu imalo nekoliko propusta. Svi smo vidjeli da su golovi postizani iz ofsajda. I mi smo oštećeni u nekoliko navrata.

Je li istina da ste imali ponudu tuzlanske Slobode?

Jeste. Sa čelnim ljudima kluba sa Tušnja imam izuteno korektne odnose i oni su izrazili želju da dođem. Ipak, ja imam ugovor sa Veležom i želim svoj posao privesti kraju. Mislim da će Sloboda naći pravo rješenje i da opstanak neće doći u pitanje.

Zbog čega više niste asistent Branimiru Tuliću u mladoj reprezentaciji BiH?

Moja je želja da se reprezentacija plasira na veliko takmičenje bez obzira da li se radi o seniorskoj ili nekoj drugoj selekciji. Volim svoju državu, želim joj pomoći, a kada mi se to onemogući, ne želim smetati. Mislim da je ovim sve jasno.

Safet Sušić izabran je za selektora reprezentacije. Kako to komentarišete?

Sušić je najbolji igrač BiH svih vremena. Drago mi je što se jedan takav stručnjak vraća u domovinu. Volio bih da uskoro isto učine i Hadžibegić, Baždaravić i ostali. Pape može odvesti ovu generaciju na Evropsko prvenstvo.

Da li Vam je zasmetalo što se prilikom izbora nije najozbiljnije računalo na domaće trenere?

Jeste. Ne treba izbjegavati domaće stručnjake koji rade izuzetno teškim uslovima.