Nogomet
38

Najskuplji El Clasico do sada: Messi protiv Ronalda, Neymar protiv Balea

Piše: J. H.
Veliku borbu vodit će Messi i Ronaldo
Veliku borbu vodit će Messi i Ronaldo
Prvi ovosezonski El Clasico, susret između Barcelone i Real Madrida, igra se večeras od 18:00 sati na Nou Campu. Ovo će biti susret najskupljih igrača svijeta, Lionela Messija i Neymara protiv Cristiana Ronalda i Garetha Balea.

Barcelona je u protekla dva susreta, u Primeri protiv Osasune i Ligi prvaka protiv Milana, odigrala neriješeno, dok je Real u isto vrijeme slavio protiv Malage i Juventusa na svom terenu. Domaćin iz Katalonije ima tri boda prednosti u domaćoj ligi, gdje su još uvijek neporaženi.

Pobjeda tima Tate Martina udvostručila bi tu bodovnu razliku i mnogi bi već vidjeli Blaugranu kao uzastopnog prvaka Španije. No, pobjeda Reala bi značila bodovno izjednačenje, ali i psihološku prednost uoči predstojećih teških utakmica koje oba tima imaju do kraja ove godine.

Koliko god navijači oba tima očekivali od Messija i Cristiana Ronalda, trenutno dvije najveće nogometne zvijezde, toliko će oči biti usmjerene u igre skupocjenih ovosezonskih pojačanja, Neymara i Garetha Balea.

Za mnoge nogometne sladokusce, njih više od 90.000 na Nou Campu, i blizu 500 miliona pored malih ekrana, ova utakmica će biti mnogo više od borbe za tri boda kao što je to bio slučaj u proteklim decenijama.

Interesantno, u svojim prvim utakmicama protiv Barcelone, bivši treneri Real Madrida Manuel Pellegrini i Jose Mourinho se nisu proslavili. Čileanac je na Bernabeu izgubio 6:2, dok je Portugalac na gostovanju poražen 5:0. Navijači Kraljevskog kluba vjeruju da će Talijan Carlo Ancelotti skinuti to mini prokletstvo sa španskog viceprvaka.

Duel ovih dviju ekipa nije samo nogometni već i politički. Katalonija, kao jedna od španskih autonomnih pokrajina, već izvjesno vrijeme traži potpunu nezavisnost od zvaničnog Madrida, u kojem o tome ne žele ni govoriti. Upravo iz glavnog grada Španije za vrijeme vladavine diktatora Franca i Prima de Rivera, Katalonci su doživljavali najveće poraze, godinama su ubijani i ugnjetavani. Zbog ovoga se danas na Nou Campu, koji je u tom periodu bio jedino mjesto gdje su Katalonci mogli govoriti Katalonski i izraziti svoja anticentralistička osjećanja, mogu vidjeti mnogobrojne antifašističke parole i separatističke zastave.

Madriđani imaju 32 titule prvaka Španije, deset više od današnjeg domaćina koji je posljednjih godina dominirao u španskom i evropskom nogometu. Real je bolji i kada je riječ o titulama Lige prvaka. U ovom takmičenju vode 9:4. Real Madrid će večeras tražiti svoju 91. pobjedu u međusobnim duelima. S druge strane, od 224 susreta, Barcelona je u 86 izlazila kao pobjednik.

U posljednjih devet međusobnih susreta u svim takmičenjima, oba tima ubilježila su po tri pobjede, dok su dvije utakmice završile remijem.

Gledajući međusobne statistike Ronalda i Messija u ovoj kalendarskoj godini, Portugalac je postigao 53 gola, deset više od Argentinca.

Treba napomenuti da će tribine Nou Campa večeras biti posvećene bivšem treneru Titu Vilanovi, koji je klupu Barcelone morao napustiti zbog bolesti.

Utakmica će se odigrati u 18:00 sati, veoma nepopularnom terminu koji je odredilo vodstvo tamošnje lige kako bi se privukao interes gledatelja iz Azije.