Nedžad Brajić prvi favorit
0

VIDEO / Najbolji majstori s loptom pred sarajevskom publikom

Piše: Edin Isanović
Nedžad Brajić
Nedžad Brajić
Odluka o tome ko će od 16 najboljih street stylera dobiti kartu za jug Afrike bit će poznata večeras. Naime, u Domu mladih u Sarajevu od 21 sat održat će se ovo impresivno takmičenje. U tri minute, dva igrača, s jednom loptom i muzikom borit će se jedan protiv drugog i pokazati svoje umjeće izvođenja trikova.

Svaki igrač dobija loptu na 30 sekundi, prije nego što je doda svom protivniku. Pobjednik borbe će biti poznat nakon tri minute, kada pobjednik dobija pravo za prelazak u narednu rundu i tako sve do velikog finala. Vrata Doma mladih se otvaraju u 20.30 sati za sve gledaoce i zaljubljenike majstorija sa loptom. Ulaz je besplatan.

Takmičenje u slobodnom nogometu Red Bull Street Style održava se u više od 60 zemalja svijeta, sa samo jednim ciljem - predstaviti svoju domovinu na Svjetskom prvenstvu, koje se krajem aprila ove godine održava na Rtu dobre nade u Južnoafričkoj Republici.

Euforija slobodnog baratanju loptom, gdje se ocjenjuje stil, kontrola lopte i kreativnost tokom izvođenja trikova koji zaustavljaju dah, već odavno je potresla i loptaše širom Bosne i Hercegovine. Nakon što je po pet majstora u žongliranju nogometnom loptom odabrano u Banjoj Luci i Mostaru, i nakon što je na ovaj spisak dodano i šest takmičara iz Sarajeva, sve je spremno za veliko bh. finale.

Žiri koji će ocjenjivati kandidate čine: Edgar Davids (čiji je dolazak najavljen, osim u slučaju vremenskih neprilika), Sergej Barbarez, Adnan Hamidović Frenkie i Seid Teftedarija (NTV Hayat).

Bosna i Hercegovina uživa veliki ugled na svjetskoj sceni nogometa slobodnog stila. Naime, Nedžad Brajić se potrudio da se naša zastava zavijori sa zastavama osam najboljih reprezentacija svijeta na planetarnom takmičenju Red Bull Street Style 2008. godine održanom u Brazilu.

Nedžad, koji inače živi u Njemačkoj, i ove godine će se boriti za titulu prvaka BiH u, kako kaže, veoma teškoj konkurenciji, uz veliku želju da baš on predstavlja bh. nogomet na Svjetskom prvenstvu Red Bull Street Style u Južnoafričkoj Republici.

Francuski street styler Arnaud Séan Garnier oduševio je publiku u Brazilu 2008. godine, kombinirajući vješte trikove s loptom uz breakdance pokrete. U finalu protiv karizmatičnog Japanca Yosuke Yokuta, aktuelni šampion izveo je neočekivano iznenađenje: zaludio je publiku i impresionirao sudije stavljajući olovku među zube i vrteći loptu nekoliko sekundi na vrhu te olovke.

Kako god, bh. nogomet ipak ide na SP na jug Afrike.

Intervju sa Nedžadom Brajićem mogli ste pročitati nedavno na portalu Sarajevo-x.com.