Fudbal
0

Najbolje plaćeni fudbaleri

Sarajevo-x.com
Fudbalski majstor David Beckham pretekao je rivala Ronaldinha kad je u pitanju godišnja zarada. Na račun slavnog Becksa je prošle godine 'leglo' 30,8 miliona eura, što od plata u timu LA Galaxy, što od snimljenih reklama. Brazilski as Ronaldinho nalazi se na drugom mjestu sa zarađenih 20,6 miliona eura.

Na listi od 20 fudbalera koji najviše zarade devet njih igra za engleske klubove, od toga je pet zvijezda Chelsea, piše američki biznis magazin Forbes.

Tabela uključuje novac koji zarade od plata kao i onaj koji dobiju od marketinških poslova. Tako Manchesterov Cristiano Ronaldo ima najveću zaradu u Engleskoj. 'Zgrnuo' je 11,6 miliona eura od plata i od ugovora sa kompanijom Nike. U ukupnom poretku je peti.

Multimilionerske zvijezde su i Andriy Shevchenko koji je zaradio više od milion eura za svaki od osam golova koji je postigao prošle sezone. Tu je i John Terry sa Stamford Bridgea (10,7 miliona eura), zatim Michael Ballack (10,1 milion), Frank Lampard (9,4 miliona) i Didier Drogba (8,5 miliona eura).

Liverpoolov Steven Gerrard zaradio je 10,7 miliona, a zvijezda Manchester Uniteda Wayne Rooney 10,2. Rooneyev kolega iz tima Rio Ferdinan uzeo je skoro 8 miliona, a mimo Engleske sjajno zarađuju i Barcelonin igrač, bivša zvijezda Arsenala Thierry Henry koji je u ukupnom svjetskom poretku treći sa 15,8 miliona eura.

Dakle, što više mečeva, reklama, potpisanih majica i obožavatelja i tako se postaje jedna od najbolje plaćenih fudbalskih zvijezda na planeti.

Poredak prvih šest izgleda ovako:

  1. David Beckham, LA Galaxy
  2. Ronaldinho, Barcelona
  3. Thierry Henry, Barcelona
  4. Ronaldo, AC Milan
  5. Cristiano Ronaldo, Manchester United
  6. Kaka, AC Milan